Komplikací pásového oparu je intenzivní bolest. Přirovnává se k zásahu elektrickým proudem a může se vyskytovat i dlouho po vymizení vyrážky. Foto: Pixwood

Očkování chrání také před bolestivým pásovým oparem

Pásový opar postihne ročně přinejmenším 6000 Čechů, v průběhu života ho má ale až 30 procent lidí. Protože hlášení nemoci není povinné, skutečný počet pacientů je zřejmě několikanásobně vyšší. ČTK to sdělil prezident Koalice na podporu očkování Rastislav Maďar s tím, že bolestivému onemocnění lze nově předcházet očkováním. 

 

Podle něho pravděpodobnost onemocnění roste s věkem. Nad 50 let je častější u žen, což se připisuje menopauze, která ovlivňuje imunitu. V pozdějším věku se rozdíl mezi muži a ženami stírá.

Vznik pásového oparu nelze podle přednosty vinohradské kožní kliniky profesora Petra Arenbergera předvídat. Projevuje se u lidí, kteří prodělali plané neštovice. Jeho původcem je stejný virus, který zůstává v těle i po jejich vyléčení. Skrývá se v nervových gangliích a může se kdykoli aktivovat. „Obvykle je to ve chvíli, kdy je lidský organismus oslabený. Dosud spící virus vyvolá podél postiženého nervu na kůži palčivé a bolestivé zarudnutí s výsevem puchýřků,“ uvedl.

Projevy na kůži trvají většinou až 30 dní. Vyrážka je často provázena silnou až nesnesitelnou záchvatovitou bolestí. „Přibližně polovina pacientů zažívá bolest každý den s negativním dopadem na spánek i denní činnosti,“ popsala kožní lékařka Jitka Dobešová a varovala, že ve vyšším věku bývá průběh závažnější. Bolest se objevuje rychleji a trvá déle.

Pásový opar může napadnout také trojklaný nerv, jeho lícní nebo oční větev. Vzniká bolestivý puchýřnatý zánět v dutině ústní, na jazyku či měkkém patře s intenzivní bolestí celé hlavy, krku, případně zubů, nebo výrazný otok a zarudnutí víček s nesnesitelnou bolestí. Při komplikovaném zánětu rohovky hrozí poškození oka, ochrnutí očního nervu až slepota.

Obávanou komplikací je intenzivní bolest po prodělání pásového oparu. „Přirovnává se k zásahu elektrickým proudem a může se vyskytovat i dlouho po vymizení vyrážky. Mučivou bolest přináší i zcela běžné úkony jako oblékání či sprchování,“ uvedl Maďar. Očkování chrání až deset let a přispívají na něj zdravotní pojišťovny ze svých preventivních balíčků.

-čtk-