Ilustrační foto: Flickr

V Evropě nejtlustější děti do pěti let věku jsou v Irsku

V Evropě nejtlustější děti do pěti let věku jsou v Irsku, kde jich nadváhou či obezitou trpí 27 procent, a v Británii, kde je to 23 procent. Vysoký výskyt nadváhy a obezity u nejmenších dětí je také v Albánii, 22 procent, Gruzii a Bulharsku po 20 procentech a ve Španělsku, 18 procent. Uvedl to na včerejším semináři navazujícím na pražský 22. Evropský obezitologický kongres hlavní projektový manažer pro výživu, fyzickou aktivitu a obezitu pro evropský region Světové zdravotnické organizace (WHO) Joao Breda.

 

Data získala WHO od 32 z 53 členských zemí. Vyplynulo z nich rovněž to, že nejnižší počet dětí s nadváhou a obezitou do pěti let věku má Kazachstán, do jednoho procenta, Česká republika 5,5 procenta, Belgie sedm procent a Švédsko osm procent.

„Data jsou klíčová pro rozvoj cílených akcí a monitorování pokroku v potlačování obezity. Je potvrzeno, že včasná intervence před pátým rokem věku je nezbytná, pokud nárůst nadváhy a obezity u dětí se má zastavit,“ řekl Breda.

V zemích s nízkým výskytem nadváhy a obezity u malých dětí hraje významnou roli kojení a dobrá informovanost matek o zásadách výživy a fyzické aktivitě v raném věku. V zemích s vysokým výskytem nadváhy a obezity u dětí, která přetrvává u většiny až do dospělosti, jsou silné důkazy o tom, že kila navíc u dětí souvisejí s kily navíc u jejich matek.

Nejnovější výzkumy podle zprávy WHO také spojují výživu dětí v prvních letech života s jejich pozdějším zdravím. Potvrzují to i česká data – normální váhu má v dospělosti jen 22 procent z těch, kteří měli v dětství kila navíc, zatímco 78 procent si nadbytečná kila nese i do dospělosti. S tím se pojí vyšší riziko cukrovky, infarktu či rakoviny. Celosvětově je nejvíce tlouštíků na Cookových ostrovech, kde jejich podíl přesahuje 50 procent. V celém jižním Tichém oceánu má devět z deseti lidí nadváhu či obezitu. Mezi příčinami jsou podle italského deníku Corriere della Sera především příliš kalorická strava a sedavý způsob života. Někteří vědci hledají příčinu v sociálních změnách z dob koloniální nadvlády, další v genetických predispozicích či estetických vzorech jižního Tichomoří.

Mezi první desítkou zemí, které ve světovém žebříčku vévodí co do podílu obézních osob, je devět zemí tohoto regionu. Jedinou zemí, která patří mezi tuto desítku a neleží v jižním Tichém oceánu, je Katar. Světová zdravotnická organizace (WHO) se již delší čas snaží zasahovat prostřednictvím série doporučení, jak zlepšit propagaci zdravější výživy, že budou zdaněny slazené nápoje a že se budou kontrolovat produkty určené dětem ve školách. Obézní je totiž v jižním Tichomoří každé páté dítě.

-čtk-