České nemocnice darovaly do Afghánistánu pět endoskopů, v současné době jsou ale v Kábulu pouze čtyři endoskopisté. V Praze, která je na počet obyvatel menší, jich jsou desítky. Pro používání darovaných přístrojů tak bude potřeba vyškolit lékaře. Foto: Wikipedie

Čeští lékaři darují svým kolegům v Afghánistánu endoskopy

Čeští lékaři darují svým kolegům v Afghánistánu endoskopické přístroje. Chtěli by také zajistit vyškolení endoskopistů v Česku. ČTK to řekl lékař Ivo Kašpárek, který je členem českého polního chirurgického týmu působícího v nemocnici pod americkým vedením na letišti v Kábulu.

 

Pět přístrojů do Afghánistánu darovaly české nemocnice. Endoskopy, optické přístroje pro zobrazení vnitřních tělesných dutin či dutých orgánů, jsou podle Kašpárka starší, ale plně funkční a léty osvědčené. Před převezením byly odborně zkontrolovány a upraveny.

Podle Kašpárka jsou v současné době v Kábulu pouze čtyři endoskopisté. V Praze, která je na počet obyvatel menší, jich jsou desítky. Pro používání darovaných přístrojů podle Kašpárka bude potřeba vyškolit lékaře. Stát by se tak mohlo přímo v českých nemocnicích. Doktoři ale budou muset nejprve zajistit financování projektu.

Český chirurgický tým působící na kábulském letišti tvoří 15 lékařů a zdravotníků a doplňují ho také dva slovenští lékaři. V nemocnici působí také Australané, Američané nebo Albánci a Turci.

V těchto dnech se česká jednotka obměňuje. Podle Petra Geřábka, dosavadního velitele týmu, Češi za uplynulé čtyři měsíce ošetřili stovky pacientů. „Ošetřujeme tady hlavně dva typy zranění. Jedno jsou sportovní, běžné, co si vojáci přivodí na základně tím, že sportují, že se snaží udržovat v kondici. Pak to jsou poranění válečná, tedy po výbuších nebo střelná poranění,“ řekl Geřábek. Čeští vojáci podle něj tvoří asi třetinu ambulantních pacientů.

Geřábek poznamenal, že chirurgický tým je schopen v podstatě všech zákroků. „Struktura polního chirurgického týmu a odbornosti, které jsou do ní zařazeny, nám umožňují veškeré výkony od běžných, pro nás banálních výkonů typu operace slepého střeva, přes úrazy ortopedické pohybového aparátu a končíme válečnými zraněními,“ řekl.

Před týdnem například přijali pacienta s údajně banálním úrazem hlavy. „Když jsme si ale pacienta přebrali, tak jsme zjistili, že banální rozhodně není, že je naopak vysoce ohrožen na životě, protože měl vnitrolebeční poměrně rozsáhlé krvácení,“ podotkl. Za přístup a lékařskou pomoc pak Čechy pochválili jejich kolegové z nadřazeného pracoviště na základně Bagrám, kam jsou těžce zranění pacienti převáženi. „Byli velmi překvapeni, na jak vysoké úrovni jsme zvyklí pracovat,“ dodal Geřábek.

-čtk-