Pokud u firmy vznikne aktivní dluh u zdravotní pojišťovny, ihned se desetkrát zvyšuje riziko úpadku.

Dlužníci na zdravotním pojištění mají o krok blíž k bankrotu

Dluhy na zdravotním pojištění okamžitě extrémně zvyšují riziko bankrotu dlužníka a jsou velmi silným ekonomickým signálem o aktuální kondici podnikatelských subjektů. Tvrdí to výsledky analýzy poradenské společnosti Bisnode. Ta sledovala vzorek 437 854 firem, z nichž dluh u zdravotní pojišťovny mělo 4 056.

 

Ekonomická stabilita a zdraví firmy se značně odráží ve vzniku aktivních dluhů u zdravotních pojišťoven. „Zjistili jsme, že pokud u firmy vznikne aktivní dluh u zdravotní pojišťovny, ihned se desetkrát zvyšuje riziko úpadku. Pokud má firma více než čtyři dluhy, je 16x náchylnější k úpadku než firma bez dluhů u zdravotních pojišťoven,“ komentuje výsledky analytik Bisnode Michal Řičař.

bisnode-cz-150608
Podíl aktivních pohledávek a riziko insolvence

Zajímavé podle Řičaře je, že z hlediska rizika nezáleží na velikosti dluhu, ale na tom, zdali vznikl či ne. Jakmile vznikne dluh, zvyšuje se desetkrát riziko bez ohledu na dlužnou částku. Jinými slovy lze tedy říct, že vznik dluhů za zdravotními pojišťovnami je velmi silný ekonomický signál o aktuálním zdraví dlužníka a ze strany jeho dodavatelů by měla okamžitě následovat preventivní opatření.

„My našim klientům doporučujeme, aby pravidelně sledovali celé spektrum ekonomických signálů o svých obchodních partnerech, a na jejich základě včas činili preventivní opatření před následnou sanací, která je vždy ekonomicky náročnější a nákladnější,“ dodává Michal Řičař z Bisnode.

-of-

Článek vyšel na našem sesterském webu Ekonomický deník