MERS se poprvé objevil v oblasti Blízkého východu v roce 2012. Zvířecím rezervoárem jsou velbloudi. WHO varovala tamní obyvatele, aby upustili od některých praktik ve vztahu k velbloudům, například pití jejich moči, což má mít údajné léčebné účinky. Reakce byla ale odmítavá. Někteří obyvatelé Saudské Arábie na truc vystavili na sociálních sítích fotografie, na nichž se s velbloudem líbají.

Korea hlásí celkem 145 případů MERS a 14 mrtvých. Slovensko má první podezření

Jižní Korea dnes nahlásila sedm nových případů nakažení nebezpečným koronavirem MERS. Celkem se v zemi nakazilo již 145 osob. Mrtvých je stále 14, uvedla agentura Reuters. Mezi mrtvými jsou převážně starší pacienti nebo ti, kteří již před nákazou měli jiné vážné zdravotní problémy. Na Slovensku se nyní objevilo podezření na onemocnění MERS. Zatím není potvrzeno, Bratislava má dnes obdržet výsledky z pražské laboratoře.

 

Příznaky nemoci se projevily v Žilině u 38letého Jihokorejce, jehož zdravotníci dnes převezli na specializované pracoviště univerzitní nemocnice v Bratislavě. Sdělil to mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Peter Bubla. Onemocnění se u pacienta zatím nepotvrdilo. Vzorky putovaly do laboratoře v Praze. Výsledky by měly být známy v průběhu dneška.

Mluvčí Bubla dodal, že slovenské zdravotnické úřady nyní provádějí ve spolupráci s policií všechny potřebné kroky, například zjišťování osob, s nimiž pacient přišel do styku. „Všeobecná protiepidemická opatření zahrnují přípravu na situace možných virulentních nákaz, k nimž patří i MERS,“ informoval Bubla.

Tým odborníků Světové zdravotnické organizace (WHO) v sobotu uvedl, že nákaza MERS je v Korei rozsáhlá a složitá a WHO očekává zvyšování počtu nemocných.
Jižní Korea má největší počet případů infekce MERS mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba v roce 2012 objevila poprvé. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů, který se počátkem května vrátil ze zemí Blízkého východu a poté navštívil několik nemocnic, aniž se vědělo, že má MERS. Lékařům trvalo několik dní, než se jim u něj podařilo určit správnou diagnózu.

Infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome) způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Úmrtnost na MERS je podle WHO podstatně větší, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS.
-čtk-