Dohodu o spolupráci v medicínské a lázeňské turistice uzavřel ministr Svatopluk Němeček loni v říjnu během cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny. Podepsal také memorandum o strategické spolupráci zdravotních systémů obou zemí a dohodu o čínské podpoře projektu kliniky tradiční čínské medicíny v Česku. Foto: Wikipedie

Lékový a zdravotní ústav mají smlouvu o spolupráci s Čínou

Státní ústav pro kontrolu léčiv a Státní zdravotní ústav stvrdily včera podpisem rozšířeného memoranda spolupráci s partnerskými čínskými institucemi. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Lékový ústav rozvíjí spolupráci s lékovými agenturami provincií Tchien-ťin a Šanghaj. Výměna informací mezi čínskou a českou stranou je zacílena především na kvalitu a bezpečnost léčiv.

 

„Mezi další cíle patří nastavení a vzájemná podpora kontrolních mechanismů, výměna informací o aplikaci nových technologií a postupů při testování kvality léčiv a zdravotnických prostředků,“ uvedl k podpisu dohody ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Lékový ústav nabídne expertní vzdělávací semináře, bude se podílet na výměně informací o léčivých přípravcích a zdravotnických prostředcích či o souvisejících právních předpisech. „Spolupráce je vzájemná, Česko může získat informace například o nežádoucích účincích léčiv, které napomohou ke zvyšování bezpečnosti také českých pacientů,“ ocenil ředitel lékového ústavu Zdeněk Blahuta.

Státní zdravotní ústav podepsal dohodu s čínským centrem pro kontrolu a prevenci onemocnění, podle níž se zaměří na sledování, kontrolu a prevenci přenosných i nepřenosných onemocnění, spolupráci při zavádění a rozvoji národního laboratorního systému veřejného zdravotnictví pro dohled nad infekčními nemocemi či na pracovní a životní prostředí a jejich vliv na zdraví.

Spolupráce Číny a České republiky ve zdravotnictví byla na programu včerejšího jednání českých a čínských politiků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijal místopředsedkyni čínské Státní rady Liou Jen-tung a společně podepsali memorandum. Oba pak s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) navštívili pražskou Fakultní nemocnici Motol.

Program čínské delegace pokračuje i dnes, kdy se v Praze koná česko-čínský summit ve zdravotnictví. Na setkání zástupců 16 zemí střední a východní Evropy zavítá s čínskou vicepremiérkou i čínská ministryně zdravotnictví Li Bin. Ve středu bude v Hradci Králové slavnostně otevřena první klinika tradiční čínské medicíny při tamní fakultní nemocnici.

Dohodu o spolupráci v medicínské a lázeňské turistice uzavřel Němeček loni v říjnu během cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny. Podepsal také memorandum o strategické spolupráci zdravotních systémů obou zemí a dohodu o čínské podpoře projektu kliniky tradiční čínské medicíny v Česku.

-čtk-