Profesor Jiří Mazánek dlouhá léta vedl největší stomatologickou kliniku v ČR a působil jako proděkan 1. lékařské fakulty UK. Je autorem klíčových učebnic a dalších učebních textů. Foto: YouTube Z1TV

Nositelem letošní Purkyňovy ceny je profesor Jiří Mazánek

Letošní Cenu Jana Evangelisty Purkyně udělila Purkyňova lékařská společnost specialistovi v oboru obličejové chirurgie a emeritnímu přednostovi stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice profesoru Jiřímu Mazánkovi. Převezme ji dnes v rámci 57. Purkyňova dne na zámku v Libochovicích na Litoměřicku, sdělil ČTK předseda Purkyňovy společnosti profesor Štěpán Svačina. 

 

„Profesor Mazánek je významnou osobností české medicíny zasahující svou činností do mnoha oborů, a to zejména stomatologie, čelistní a obličejové chirurgie, chirurgie a onkologie. Stál rovněž u rozvoje laserové medicíny v České republice i v Evropě,“ odůvodnil Svačina udělení ceny.

Profesor Mazánek byl průkopníkem řady postupů, zejména v problematice laserové onkologie. Dlouhá léta vedl největší stomatologickou kliniku v ČR a působil jako proděkan 1. lékařské fakulty UK. Je autorem klíčových učebnic a dalších učebních textů. „Bez jeho práce si nelze představit současnou podobu čelistní a obličejové chirurgie,“ shrnul Svačina.

Oceněný lékař a jeho tým řeší už řadu let s kolegy z laboratoře biomechaniky lidského těla ČVUT a firmou Lasak problematiku tzv. 3D custom made implantátů a obličejových epitéz, tedy speciálních protéz. Cílem je vytvořit efektivní metodu návrhu a tvorby náhrad kostí i měkkých tkání při různých defektech obličeje.

Profesora Mazánka navrhly na ocenění Česká stomatologická společnost a Společnost estetické a laserové medicíny. O jejím udělení rozhodli členové v tajném hlasování. Cena se uděluje od roku 1962 a v posledních letech ji obdrželi například onkolog a bývalý ministr zdravotnictví profesor Pavel Klener, odbornice na popáleniny profesorka plastické chirurgie Radana Königová či zakladatel dětské onkologie v někdejším Československu profesor Josef Koutecký.

Mazánek je držitelem mnoha ocenění za vědeckou i pedagogickou činnost, mimo jiné získal v roce 2008 Cenu ministra zdravotnictví ČR za výzkum, Medaili a Cenu Josefa Hlávky pro významné osobnosti české vědy v roce 2013 a Zlatou medaili Univerzity Karlovy.
-čtk-