Skupina Hartmann-Rico, jejíž kořeny sahají do roku 1891, je jednou z vedoucích evropských společností zaměřených na zdravotnické a hygienické výrobky, nejdůležitějším trhem je Německo. Loni skupina vykázala obrat 1,8 miliardy eur (50 mld Kč), zaměstnávala přes 10.000 lidí. Foto: cz.hartmann.info

Společnost Hartmann-Rico zvýšila tržby o osm procent na 3,94 miliardy

Výrobce zdravotnických potřeb, společnost Hartmann-Rico z Veverské Bítýšky na Brněnsku, zvýšil loni tržby proti roku 2013 o osm procent na 3,94 miliardy korun. Zisk firmy stoupl dvojnásobně na 392 milionů, bez vlivu dividend rostl o polovinu. ČTK to sdělil finanční ředitel Marek Třeška.

 

Firmě se tak podařilo obrátit předloňský trend, kdy zisk klesal kvůli cenám vstupů a stagnujícím cenám výrobků. „I přes nejistou situaci se nám daří držet tempo růstu obratu z předchozích let. Stojí za tím především výkon exportu, který se na tržbách podílel z více než dvou třetin. Na růstu zisku se kromě exportu podepsaly především projekty z minulých let, které se zaměřily na optimalizaci vnitřních procesů a vyšší efektivitu výroby,“ uvedl Třeška.

Zatímco v tuzemsku plynou tržby z prodejů nemocnicím, lékárnám, lékárenským velkoobchodům a jiným zdravotnickým zařízením, v zahraničí z prodejů společnostem Hartmann Group. Společnost má výrobní závody ve Veverské Bítýšce, Havlíčkově Brodě a Chvalkovicích na Náchodsku a ke konci roku 2014 zaměstnávala 1249 lidí, tedy zhruba stejně jako o rok dříve. Postupně investuje do modernizace a rozšíření výroby, ve Chvalkovicích předloni začala investovat 30 milionů korun, v Havlíčkově Brodě spustila před rokem novou výrobní linku za deset milionů korun.

Celá skupina rostla ve všech oblastech výroby. Nejvíce, o pět procent, u prevence infekcí. O čtyři procenta rostl segment hojení ran. Velmi mírně rostl segment inkontinenčních pomůcek a dezinfekce.

Skupina Hartmann je jednou z vedoucích evropských společností zaměřených na zdravotnické a hygienické výrobky, nejdůležitějším trhem je Německo. Loni skupina vykázala obrat 1,8 miliardy eur (50 mld Kč), zaměstnávala přes 10.000 lidí.

-čtk-