Lidé s modrýma očima mají ve srovnání s průměrem o 80 procent vyšší pravděpodobnost alkoholismu. Ilustrační foto: Dailystormer.com

Hackeři řádí i v lidském těle a další malé velké zprávy

Oči pijáka. Hackerský útok na střevo. Nanozuby vydrží déle. Milujte se a množte se. Ebola se nevzdala.

 

Barva očí má souvislost se sklonem k alkoholismu

U lidí se světlýma očima může být vyšší riziko rozvinutí alkoholismu než u lidí s tmavě hnědýma očima. Naznačuje to nový výzkum, který provedl vědci z americké University of Vermont.

Ve studii, o které informoval Huffington Post, se vědci zaměřili na 1263 Američanů evropského původu. U 992 lidí byla diagnostikována závislost na alkoholu. U zbytku pak nebyla. Přitom zjistili, že míra závislosti na alkoholu byla o 54 procent vyšší mezi lidmi se světlýma očima, včetně modrých, zelených, šedých a světle hnědých, než mezi těmi, kteří mají tmavě hnědé oči. Nejvyšší pak byla u lidí s modrýma očima, kde byla asi o 80 procent vyšší než u lidí s jinou barvou očí.

Spojení barvy očí a zvýšeným rizikem alkoholismu přitom bylo potvrzeno i genetickou analýzou, která ukázala významný vztah mezi geny zodpovědnými za barvu očí a těmi, u kterých byla objevena souvislost s rizikem vzniku závislosti na alkoholu.

Vědci “hackli” střevní bakterie

Myšlenka geneticky vylepšit bakterie pro potřeby medicíny není úplně nová. Záleží ale na tom, o které bakterie jde.

Asi vám to tak nepřijde, ale díváte se, jak probíhá hacknutí střevních bakterií. Foto: Twitter
Asi vám to tak nepřijde, ale díváte se, jak probíhá hacknutí střevních bakterií. Foto: Twitter

Tým z Harvardu minulý rok upravil bakterie E. coli tak, že je může sežrat myš a bakterie pak monitorují podmínky v jejích střevech. Potíž je ale v tom, že populace E. coli ve střevech nejsou příliš velké.

Tým MIT, který vedli Timothy K. Lu a Christopher Voigt proto použili bakterie Bacteroides, které podle nich mají slušný potenciál k expresi genů na přání vývojářů. Ve střevech jsou jako doma, je jich tam hodně a mají dobré vztahy jak s lidskými buňkami, tak s ostatními mikroby.

Lu, Voigt a jejich kolegyně a kolegové na bakteriích Bacteroides vyzkoušeli nástroje soudobého bioinženýrství, jako promotory, ribozom-vázající sekvence, paměťové přepínače nebo genomový editor CRISPR a potvrdili, že u těchto bakterií fungují. Pak také předvedli, že bakterie Bacteroides lze vylepšit tak, aby pro nás pracovaly, alespoň v prostředí trávicí soustavy laboratorních myší.

Struktura lidských zubů překvapila nanotechnology

Už víme proč dokáže struktura lidského zubu vydržet tak náročné a neustálé stlačování. Mohou za to její nanotechnologické vlastnosti.

Mezinárodní tým vedený vědci Charite Universitaetsmedizin Berlin teď proto analyzoval komplexní strukturu dentinu. Použili k tomu zdroje synchrotronového záření BESSY II v berlínském HZB a v European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) ve francouzském Grenoble.

Ukázalo se, že minerální nanočástice v dentinu jsou předem stlačené. Tím v dentinu vyvolávají vnitřní napětí, které působí proti šíření prasklin a zvyšuje odolnost biostruktury dentinu.

Inženýři využívají působení vnitřního napětí k zesílení materiálů, které musí být odolné. Teď se zdá, že evoluce trik zná už miliony let a uplatňuje ho ve struktuře zubů.

Na rozdíl od kostí, které jsou z části tvořené živými buňkami a mohou se přestavovat, to v zubní tkáni bohužel nejde. Podstatnou část zubu tvoří dentin, materiál podobní kosti, který obsahují minerální nanočástice. Ty jsou ukotveny mezi vlákny kolagenu, které jsou uloženy v zubu ve vrstvách. Dohromady vytvářejí výjimečně odolnou tkáň zubu.

Mezi lidmi roste zájem o afrodisiaka

Podle majitelů sexshopů se jedna z nejstarších obchodních komodit, afrodiziaka, prodávají dobře i dnes a zájem o ně v poslední době dokonce roste.

Některé průmyslové výrobky ovšem obsahují úplně běžné ingredience, jako například kofein nebo čokoládu. Touhu prý lze podpořit také dalšími potravinami. Kupříkladu zinek obsažený v jahodách napomáhá produkci pohlavních hormonů a konzumací zmíněného ovoce se údajně léčí i neplodnost. Erekci zase zlepší chřest, ale i ženšen nebo zázvor. Na trhu jsou rovněž k mání parfémy obsahující lidské sexuální feromony. Nejvíce si pro afrodiziaka chodí muži a podle prodejců prý nejčastěji sahají po španělských muškách. Dříve se tento produkt lásky vyráběl z drobných brouků známých jako puchýřník lékařský. Když se zmíněného hmyzu dotknete, začne vylučovat tekutinu odporného zápachu, načež vám na kůži naskáčou hnisavé puchýře. Stejná jedovatá látka však v malých dávkách způsobuje prokrvení pohlavních orgánů, a používala se tak jako účinné afrodiziakum.

Při překročení bezpečného množství ovšem snadno došlo k oslepnutí, či dokonce ke smrti – puchýřník se tedy těšil značné oblibě i mezi traviči. Dnešní produkty známé jako španělské mušky ale obsahují spíš chemické náhražky než pravý výtažek z puchýřníka.

Americká FDA na toto téma musela dokonce vydat zásadní informaci pro potenciální kupující. Její obsah je jasný: Nejsou dokázány žádné vlivy afrodisiak na lidskou přitažlivost. Škoda.

Libérie hlásí další výskyt nemoci ebola

Ebola se vrátila do Libérie. Foto: Natural News.com, CC
Ebola se vrátila do Libérie. Foto: Natural News.com, CC

Měsíc poté, co byla Libérie prohlášena za místo bez eboly, se zde objevil nový případ. Lékaři se snaží vypátrat zdroj nové nákazy – a zemí znovu začal obcházet strach.

Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci května oznámila, že v Libérii se podařilo zvládnout epidemii eboly. Ukončení epidemie se vyhlašuje po 42 dnech bez nového případu, což je dvojnásobek inkubační doby onemocnění a Libérie tak mohla být zařazena na seznam zemí, kde toto smrtelné onemocnění nehrozí. U úterý ale náměstek liberijského ministerstva zdravotnictví, Tolbert Nyenswah oznámil, že se v zemi objevil nový případ nákazy.

Nový případ se objevil v malém městečku Monrovia, kde viru podlehl 17letý mladík. Všichni lidé, kteří s mladíkem přišli v posledních dnech do kontaktu, jsou podle lékařů momentálně v karanténě a probíhají u nich testy. Minimálně ve dvou dalších případech lékaři již nákazu diagnostikovali. Libérie byla epidemií eboly zasažena nejvíce z celé Afriky. Nebezpečný vir si zde vyžádal život téměř 5 tisíc lidí z celkového počtu 11 235 obětí.

Ondřej Fér, Ekonomický deník