Muž, který zemřel v Sieře Leone na ebolu, se nakazil v hlavním městě Freetownu. Nyní jsou kvůli němu v karanténě tři desítky pečovatelek, které se o něj staraly v místní nemocnici, a také celá domovská obec zemřelého. Foto: Flickr

Sierra Leone má nový případ úmrtí na ebolu, 500 lidí je v izolaci

Západoafrická Sierra Leone má nový případ úmrtí na ebolu. Zdravotnické úřady nyní kvůli nebezpečnému onemocnění sledují více než 500 lidí v oblasti, kde se smrtící virus už měsíce neobjevil. S odvoláním na místní představitele o tom včera informovala agentura AP.

 

Poslanec za uvedenou oblast Hassan Abdul Sesay uvedl, že zemřelý se ebolou nakazil v hlavním městě Freetownu. Do své domovské vesnice v okrese Severní Tonkolili pak odjel po skončení muslimského postního měsíce ramadánu.

Nyní jsou kvůli tomuto muži v karanténě tři desítky pečovatelek, které se o něj staraly v místní nemocnici, když měl horečky, a také celá domovská obec zemřelého.

Úřady poukázaly na to, že v tomto případě byla závažně porušena pravidla přijatá v době, kdy Sierru Leone a sousední země sužovala od konce roku 2013 do letoška smrtící epidemie eboly. Především nebyla vyhlášena mimořádná situace a rodina a přátelé zemřelého pochovali bez speciálního postupu, který je vyžadován pro nakažené ebolou, aby se zabránilo šíření nemoci i po jejich úmrtí.

Virus eboly zabíjel vedle Sierry Leone také v Guinei a nejvíce v Libérii. Epidemie v těchto afrických zemích připravila od prosince 2013 o život na 11.000 lidí, téměř polovinu z nich v Libérii.

Rychlé šíření nemoci mezi loňským srpnem a říjnem zmobilizovalo celý svět. Nové případy tehdy v Libérii přibývaly po stovkách týdně. Spojené státy do země vyslaly vojáky, aby pomohli vybudovat kliniky, zatímco vláda liberijské prezidentky Ellen Johnsonové-Sirleafové spustila masivní kampaň, aby zabránila dalšímu šíření nemoci.

-čtk-