V USA se v posledních měsících značně zvýšil počet případů spalniček. Toto nebezpečné infekční onemocnění, které bylo v zemi již před více než deseti lety vyhlášeno za vymýcené, se tak opět stává problémem. Mnoho Američanů je neočkovaných, neboť vakcíny odmítají z osobních či náboženských důvodů, případně kvůli mylným informacím, že očkování způsobuje autismus. Foto: Flickr

USA hlásí úmrtí na spalničky, první od roku 2003

Spojené státy ohlásily první případ úmrtí na spalničky od roku 2003. Včera o tom informoval portál magazínu Science Recorder. Dvacetiletá žena zemřela již v dubnu, americké zdravotní úřady ale příčinu smrti na základě výsledků pitvy ohlásily až nyní.

 

Žena pocházela ze státu Washington, který naposledy zaznamenal takový případ úmrtí před 25 lety. Lékaři u ní na jaře nemoc nediagnostikovali, neboť neměla vyrážku, která je pro toto virové onemocnění charakteristická. Infekce byla objevena až díky pitvě. Dívka trpěla řadou zdravotních potíží, kvůli kterým se léčila, a její imunitní systém selhával. Bezprostřední příčinou smrti byl zápal plic vyvolaný spalničkami.

„Tato tragická událost ukazuje, jak je důležité očkovat co nejvíce lidí, aby společnost byla před spalničkami vysoce chráněna,“ uvedly americké zdravotní úřady v prohlášení. Rovněž doporučily všem, u kterých to zdravotní stav umožňuje, aby se nechali očkovat MMR vakcínou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

V USA se v posledních měsících značně zvýšil počet případů spalniček. Toto nebezpečné infekční onemocnění, které bylo v zemi již před více než deseti lety vyhlášeno za vymýcené, se tak opět stává problémem. Mnoho Američanů je neočkovaných, neboť vakcíny odmítají z osobních či náboženských důvodů, případně kvůli mylným informacím, že očkování způsobuje autismus. Podle listu USA Today bylo loni ve Spojených státech diagnostikováno 644 případů nákazy.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé, virus se snadno šíří vzduchem. Mezi první projevy onemocnění patří kašel, zánět spojivek a rýma. Později se objeví vyrážka, která se šíří z obličeje na celé tělo. Proti nemoci neexistuje lék, lze jí ale předejít právě vakcinací.

-čtk-