Sněť slezinná, jak se antrax rovněž nazývá, může zasáhnout tři oblasti lidského organismu. Příznaky plicního antraxu se podobají nejdříve silné chřipce, pak silnému zápalu plic a nakonec nastává respirační selhávání. Foto: Wikipedie

Živé vzorky s antraxem se dostaly z USA zřejmě i do Německa

Americká armáda v minulosti omylem při cvičeních v Německu opakovaně použila živé vzorky antraxu. Včera o tom informoval německý bulvární list Bild, který své tvrzení opírá o nedávnou elektronickou komunikaci mezi německým velvyslanectvím ve Washingtonu a americkou armádou. Německé ministerstvo obrany uvedlo, že německé vojenské laboratoře s nebezpečnými bakteriemi nepřišly do styku.

 

Ve zmíněných e-mailech z konce června armáda sdělila ambasádě, že při umrtvování živých vzorků bakterií došlo k nesrovnalostem. „Zřejmě tak mohly zůstat některé vzorky aktivní,“ citoval Bild z elektronické pošty.

Z dopisů dále vyplývá, že americká armádní laboratoř v Landstuhlu nedaleko západoněmeckého Kaiserslauternu obdržela zásilky antraxu v letech 2007, 2009 a 2010. Ty pak v rámci několika aliančních cvičení chemické, biologické a jaderné obrany posloužily jako vzorky k identifikování.

V uplynulých týdnech vyšlo najevo, že americká armáda nedopatřením v uplynulém desetiletí zaslala živé vzorky antraxu do desítek zahraničních laboratoří, mimo jiné v Británii, Austrálii, Kanadě či Jižní Koreji.

Sněť slezinná, jak se antrax rovněž nazývá, může zasáhnout tři oblasti lidského organismu. Příznaky plicního antraxu se podobají nejdříve silné chřipce, pak silnému zápalu plic a nakonec nastává respirační selhávání. Střevní antrax způsobuje vážnou infekci žaludku a střev a projevuje se mimo jiné horečkami a prudkými bolestmi doprovázenými krvavými průjmy a zvracením. U kožního antraxu bývá prvním projevem svědivé místo nebo puchýř tmavé barvy v místě infekce. Posléze se objevují velké, nebolestivé vředy. Všechny formy se léčí pomocí antibiotik, přičemž klíčová je včasná diagnóza.

-čtk-