Sbíhají se vám při pohledu na obrázek sliny? Možná vás po přečtení toho, co Coca-Cola dělá s tělem, chuť přejde. Pokud si ovšem dáte jednou za čas skleničku a nebudete pít nápoj pravidelně ve větším množství, nemělo by to organizmu příliš škodit. Foto: Wikipedie

Co dělá Cola s tělem? Zaplaví ho cukrem a stimuluje mozek na podobném principu jako heroin

Že pití Coca-Coly přispívá k epidemii obezity, cukrovky II. typu a zubního kazu, asi dnes příliš nikoho nepřekvapí. Málo kdo ovšem ví, co přesně se děje v našem těle, když vypijeme plechovku tohoto nápoje. Bývalý farmaceut Niraj Nark proto vypracoval infografiku s popisem, po jehož přečtení možná řadu lidí přejde na Coca-Colu chuť. Uvedená tvrzení je třeba brát s jistou rezervou, protože autor sám sebe označuje za vyznavače alternativní léčby a pro jednotlivá tvrzení chybějí odkazy na vědecké zdroje. Ale jako důvod k zamyšlení, případně diskusi o vlastnostech sladkých“osvěžujících“ nápojů a jejich dopadu na lidské zdraví, je Narkova infografika podnětná a převzaly jí mnohá světová média a servery. 

 

Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) pije polovina Američanů sladké nápoje každý den, přičemž nejčastěji je konzumují teenageři a mladí dospělí. Pokud se podíváme na doporučení Světové zdravotnické organizace, dozvíme se, že bychom každý den měli sníst či vypít maximálně šest kávových lžiček cukru. Když si ale dopřejeme plechovku Coca-Coly, dostaneme se hned vysoko nad tato doporučení – obsahuje totiž celých deset lžiček. Už jen se znalostí tohoto faktu je jasné, že pití tohoto nápoje souvisí se vznikem celé řady nemocí. Podle Harvardské školy veřejného zdraví mají lidé, kteří pijí jednu až dvě plechovky Coca-Coly denně, o 26 procent vyšší riziko, že se u nich vyvine cukrovka II. typu. Podle studie zveřejněné minulý měsíc v časopise Circulation pak pití sladkých nápojů vede celosvětově k 184 tisícům úmrtí za rok.

„Když jsem pracoval jako lékárník, všiml jsem si, že mnohým lidem se nedaří zhubnout, i když dodržují nízkotučnou dietu, kterou jim doporučil lékař. To mě vedlo k otázce, zda je to skutečně tuk, který způsobuje ono nezdravé tloustnutí,“ píše na svém webu The Renegade Pharmacist Niraj Nark. Proto zpracoval infografiku založenou na tvrzeních Wada Mereditha, spisovatele zaměřujícího se na zdraví, o tom, co se děje v těle během hodiny po vypití plechovky Coca-Coly.

  1. Prvních deset minut: Do těla se dostane deset lžiček cukru, což je dle méně přísných kritérií sto procent doporučené denní dávky. Z takové sladkosti se okamžitě nepozvracíte jen díky kyselině fosforečné, která umožní dávku v těle udržet.
  2. 20 minut: Krevní cukr vystřelí nahoru a způsobí vzrůst inzulinu. Játra odpoví tak, že cukr, který se k nim dostane, změní na tuk.
  3. 40 minut: Je vstřebán všechen kofein. Zorničky se rozšiřují, krevní tlak se zvyšuje a jako odpověď játra vyplaví do krevního oběhu více cukru. Adenosinové receptory v mozku jsou zablokovány, aby zabránily ospalosti.
  4. 45 minut: Tělo zvyšuje produkci dopaminu a stimuluje mozková centra související s příjemnými pocity. Což je mimochodem stejný princip, na kterém funguje heroin – a právě proto chceme další plechovku.
  5. 60 minut: Kyselina fosforečná navazuje vápník, magnézium a zinek ve střevě a zrychluje tak metabolismus. Umělá sladidla navíc zvyšují vylučování vápníku v moči.
  6. Nad 60 minut: Ke slovu se dostávají močopudné vlastnosti kofeinu, takže člověk začne potřebovat na záchod. Tělo se tak zbaví navázaného vápníku, magnézia a zinku, které měly putovat do kostí. Stejně tak se tělo zbaví sodíku, elektrolytů a vody.
  7. Nad 60 minut: Jak nabuzení organizmu opadá, začne klesat také cukr. Člověk pak může být podrážděný a zpomalený. Navíc vymočil všechnu vodu, kterou v Coca-Cole přijal – a to i se všemi nutričně důležitými látkami, které by tělo bývalo mohlo využít třeba k hydrataci organizmu nebo ke stavbě kostí a zubů.

Popsané body přitom neplatí pouze o Coca-Cole, ale i o dalších bublinkových nápojích s kofeinem. „Cola není jen kukuřičný syrup s velmi vysokým obsahem fruktózy, ale obsahuje i rafinovanou sůl a kofein. Pravidelná konzumace těchto látek v tak vysokém množství, v jakém se nacházejí v Cole a dalších nápojích i jídlech, může vést k vysokému tlaku, srdečním chorobám, cukrovce a obezitě. Pokud si ale dáte sem tam trochu, nemůže to způsobit žádnou velkou škodu. Klíčem je umírněnost!“ nabádá Naik.

Infografika Niraje Naika přibližuje, co se děje hodinu po vypití plechovky Coly. Foto: http://therenegadepharmacist.com
Infografika Niraje Naika přibližuje, co se děje hodinu po vypití plechovky Coly. Foto: http://therenegadepharmacist.com

-mk-