Bazocelulární karcinom ve své pokročilé formě se nevyskytuje zase tak často, léčebných možností bylo až dosud poskrovnu. Foto: Wkipedia

Evropská komise schválila lék firmy Novartis pro léčbu bazocelulárního karcinomu

Společnost Novartis včera oznámila, že Evropská komise schválila lék Odomzo (účinná látka sonidegib) pro léčbu dospělých pacientů s lokálně pokročilým bazocelulárním karcinomem, kteří nejsou vhodní k chirurgickému zákroku nebo radiační terapii.  Lék je kromě EU úspěšně registrován ve Spojených státech, Austrálii a samozřejmě v domovské zemi výrobce – ve Švýcarsku.

 

„Znám z první ruky zničující vliv pokročilého bazocelulárního karcinomu na ty, kteří žijí s touto nemocí. A protože léze jsou obvykle velice viditelné a lokalizovány především na tváři, mohou mít na pacienta jak fyzický, tak emoční dopad. Schválení Odomzo přináší novou naději ve formě neinvazivní léčby této znetvořující a potenciálně život ohrožující nemoci,“ uvedl v tiskové zprávě firmy Novartis  profesor Reinhard Dummer, zástupce vedoucího dermatologického oddělení Curyšské university.

Bazocelulární karcinom sestává z abnormálních, zvrhlých útvarů nebo lézí, které vznikají v bazální (nejspodnější) části epidermis (vnější vrstvy kůže) a tvoří více než 80 procent ne-melanomových nádorů kůže.  K pokročilé formě dojde u 1 až 10 procent případů. Celosvětově roste počet nových případů o 10 procent ročně, a to kvůli takovým faktorům jako je stárnutí populace nebo zvýšená expozice ultrafialovému záření (čili vystavení se paprskům slunce).  Souhlas EU pro lék Odomzo je opřen o výsledky dvojitě slepé multicentrické studie fáze II klinického hodnocení, označované zkratkou BOLT (Basal cell carcinoma Outcomes in LDE225 Trial), kdy lék dostávalo 66 pacientů po dobu 18 měsíců. Sonidegib je nyní klinicky zkoumán i u jiných onemocnění.

Novartis je globální výrobce inovativních léků, který sídlí v Basileji, ve Švýcarsku.  V roce 2014 dosáhly jeho prodeje 58 miliard amerických dolarů, přičemž do výzkumu a vývoje investoval 9,9 miliard.  Firma zaměstnává 120 tisíc lidí a její produkty jsou dostupné v 150 zemích světa.

-cik-