České léky patří k nejlevnějším v EU, i proto se stávají předmětem reexportů. Předloni jich bylo vyvezeno za 3,6 miliardy. Foto: Torange.us

Němeček dal k připomínkám novelu, jež má zabránit nedostatku léků

Zabránit vývozu levných léků, které by pak mohly chybět českým pacientům, chce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) novelou zákona o léčivech, kterou dal v těchto dnech k připomínkám. České léky patří k nejlevnějším v EU, i proto se stávají předmětem reexportů. Ročně se v Česku spotřebují léky za 70 miliard korun, předloni jich bylo vyvezeno za 3,6 miliardy. Novelu by vláda měla dostat v srpnu, účinnost se předpokládá v průběhu roku 2016.

 

Podle návrhu novely stanoví ministerstvo zdravotnictví se Státním ústavem pro kontrolu léčiv seznam tzv. rizikových léčivých přípravků, tedy těch, jejichž nedostatek může ohrozit zdraví či životy pacientů a v minulosti už předmětem reexportu byly. Ty se vyvážet nebudou smět.

Ministerstvo zveřejní seznam ve svém věstníku, seznam bude pravidelně aktualizován. Firmy, které budou chtít vyvézt lék ze seznamu, budou muset 30 dní předem požádat o souhlas.

Vývozem levných léků si distributoři navyšují příjmy. Využijí rozdílu v cenách a levnější lék prodají v cizině dráže. Předložená novela zákona o léčivech nově zavádí sankce až 20 milionů korun nebo zákaz činnosti pro distributory až na dva roky, pokud poruší některé z ustanovení zákona. Ministerstvu také umožní reagovat na hrozící výpadek neprodleně, zatímco dosavadní úprava umožňuje zakročit až při výpadcích prodeje. Nedostupnost léčivých přípravků řešilo ministerstvo zatím čtyřikrát, vydalo zákaz reexportu léků Antabus, Actilyse a Novomix Flexpen.

Podle lékárnické komory se omezením vývozu levných léků do ciziny nevyřeší problém jejich nedostatku na českém trhu. Výpadky jsou podle komory způsobeny hlavně tím, že některé léčivé přípravky jsou cíleně distribuovány jen do vybraných lékáren. Tento problém novela neřeší.

Nedostupnost u daného přípravku se stanoví s ohledem na frekvenci dodávek od výrobce, průměrnou měsíční spotřebu a stav zásob u distributorů, množství léčivého přípravku dodaného distributory do lékáren a počtů balení vydaných osobami oprávněnými k výdeji, včetně množství distribuovaného mimo území České republiky v předchozím období.

Nová agenda si podle novely vyžádá přijetí dvou nových pracovníků na ministerstvu a dvou do lékového ústavu.

Novela rovněž zpřesňuje pravidla spolupráce ministerstva a Státního ústavu pro kontrolu léčiv s Generálním ředitelstvím cel, což má účinněji zamezovat vstupu padělků na český trh.

-čtk-