Nemocnice Tábor, vlastněná Jihočeským krajem, má 466 lůžek a 827 zaměstnanců údaj roku 2014). Foto: Jihočeské nemocnice a.s.

Táborská nemocnice splachuje odpadní vodou, ušetří přes milion ročně

Táborská nemocnice začala nově recyklovat a využívat odpadní vodu. Ročně tak ušetří 1,1 milionu korun a sníží spotřebu pitné vody o 40 procent. Stojí za tím technologie, která zachycuje odpadní vodu z reverzní osmózy a vodoléčby a po přefiltrování a desinfekci ji jako technologickou dodává pro splachování toalet. ČTK o tom informoval mediální zástupce jihočeských nemocnic Petr Pokorný. 

    

„Zatím je na tento systém napojena přibližně polovina všech toalet v nemocnici,“ uved vedoucí správy táborské nemocnice Josef Markvart. Na novou technologii nemocnice přešla počátkem letošního roku.

„Snažíme se uvažovat v dlouhodobém horizontu a myslet na budoucnost. V podstatě přitom neděláme nic jiného, než co je již řadu let zcela běžné ve všech západoevropských nemocnicích. A to je cesta energetických úspor, čili budování takzvané nízkoenergetické nemocnice,“ řekl ředitel a předseda představenstva táborské nemocnice Ivo Houška.

Dodal, že úspora tekutiny se může citelně vyplatit také v horkém létu, které nyní v Česku panuje. „Při současném trendu prodlužujících se období sucha a ztenčujících se zásob vody určitě budeme v dalších krocích směřujících k minimalizaci spotřeby pitné vody pokračovat. Kdo jiný by měl být na možný problém připraven lépe, než důležité zdravotnické zařízení,“ dodal Houška.

-čtk-