Linet je mezi čtyřmi největšími výrobci lůžek na světě. Devadesát procent postelí vyváží. Foto: Linet

Výrobce lůžek Linet očekává tržbu zhruba šest miliard korun

Výrobce lůžek Linet, který sídlí v Želevčicích u Slaného, očekává podle ředitele a spolumajitele Zbyňka Frolíka v obchodním roce 2014/2015 tržbu zhruba šest miliard korun. Řekl to při dnešní návštěvě vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) v sídle společnosti, kde se dnes také jednalo o investicích státu do aplikovaného výzkumu. Do tohoto typu výzkumu Linet investuje, v příštích letech by mělo jít o částky přesahující sto milionů korun ročně. Holding Linet měl za obchodní rok 2013/2014 tržby přes čtyři miliardy korun. 

 

Loni Linet prodal 80.000 lůžek, letos by to mělo být kolem 90.000. Obrat firmy by měl vzrůst v ČR podle Frolíka o 29 procent, celý holding by měl růst přibližně o 20 procent. Na příští rok také firma plánuje rozšíření závodu v Želevčicích. „Investice bude okolo sto milionů korun,“ řekl ČTK Frolík. Linet je mezi čtyřmi největšími výrobci lůžek na světě. Devadesát procent lůžek Linet vyváží.

Bělobrádek dnes v Želevčicích mluvil o novele zákona o podpoře výzkumu, která je nyní k projednání v parlamentu. „Apelujeme na to, aby ČR více podporovala investice do aplikovaného výzkumu,“ uvedl dnes Frolík, který je členem představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle Bělobrádka se ještě řeší, jaký způsobem peníze do systému dostávat. „Vytipovali jsme několik skupin, které zajímá určitý výzkum napříč jednotlivými sektory, jsou to například materiály,“ uvedl Bělobrádek. Cílem je podle něj zhodnocení aplikovaného výzkumu, což by mělo vést ke zvyšování konkurenceschopnosti země.

„Nestačí motivovat jenom podniky, ale je třeba motivovat i veřejnou sféru, vysoké školy a ústavy při vysokých školách,“ uvedl Frolík. Podle něj je tristní, že letos stát neotevřel žádný program pro podporu aplikovaného výzkumu.

Výzkum v Linetu nyní směřuje hlavně k softwaru lůžek, která mají speciální senzory například na měření tepu, dechu, pohybu, fáze spánku a podobně. „Vše bude směřovat k síťovému propojení produktů. Vyhodnocení dat lze navíc použít pro diagnostiku různých nemocí a jejich krátkodobé i dlouhodobé sledování,“ popsal ředitel.

Linet Group je největším evropským dodavatelem zdravotnických lůžek, matrací bránících proleženinám, nábytku i kompletních řešení pro nemocnice a pečovatelská zařízení. Holding sídlí v nizozemském Dordrechtu. Počet zaměstnanců holdingu vzrostl za poslední rok o dvě stovky lidí na zhruba 1350 zaměstnanců, většinu v ČR, kde má provozy i švédská pobočka.

Linet vyrábí ve dvou závodech – v německém Wickede a v Želevčicích u Slaného na Kladensku, odkud lůžka vyváží do více než sta zemí po celém světě. Linet má dceřiné společnosti v Evropě, Spojených státech i v Latinské Americe.

-čtk-