Ministr Němeček není ani obviněn ani vyšetřován, pouze podal vysvětlení. Informace ČT jsou podle něj manipulativní a za celou kauzou vidí politické pozadí. Foto: Tomáš Cikrt

Další díl seriálu, jak pozvracet ministra zdravotnictví, říká Němeček o informaci České televize

Nákup gamanože v ostravské fakultní nemocnici se znovu dostal do centra mediální pozornosti. Redaktor České televize Jiří Hynek, přes něhož policie vypouští některé informace ze svých dokumentů, dnes zveřejnil podezření, že nákup CyberKnife byl předražen o 65 miliónů korun a to v době, kdy nemocnici řídil současný ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Část peněz prý policisté zajistili na účtu jedné z moravských firem (údajně 8,9 miliónu). Jedná se o stejnou kauzu, kterou před rokem rozvířil ministr financí Andrej Babiš (ANO), jehož úřad pak podal v této souvislosti trestní oznámení. Ministr Němeček dnes urychleně svolal brífink, na kterém informaci České televize důrazně odmítl. „Vidím to tak další díl nekonečného seriálu jak pozvracet ministra zdravotnictví,“ uvedl na brífinku.

 

Policie ani státní zastupitelství podle ministra o předražení nic neříká. „Jedině informovala, že došlo k zablokování peněz nějaké firmě. Nejsem vyšetřován ani obviněn. Všechno schvalovalo ministerstvo zdravotnictví a vláda. Byl jsem podat vysvětlení, policie se ptala na proces nákupu, ani slovo o 65 miliónovém předražení,“ uvedl dnes ministr. Podle něj je zdroj informace o předražení, tedy Česká televize, která cituje svého zaměstnance, manipulativní. Cena podle Němečka odpovídala dané technologii v daném čase v České republice, kontrola byla mnohaúrovňová. Proč byla ceny vyšší než třeba v USA, zdůvodnil tím, že je to stejné jako, „proč v USA koupíte stejný vůz za poloviční cenu než v ČR“.

Cyberknife v Ostravě jako přístroj svého druhu vyléčil nejvíce lidí na světě, zachránil 3 tisíce životů, zdůraznil ministr. „Průběh vyšetřování je zneužíván, podrobnosti překrucovány k politickým účelům,“ dodal. Němeček bude rád, když policie okolnosti nákupu řádně a v klidu vyšetří.

Česká televize ihned po skončení brífinku prostřednictvím moderátora uvedla, že se opírala o usnesení Krajského ředitelství Policie ČR Moravskoslezského kraje, v němž je prý uvedeno, že se jedná o podezření z porušení dotačních předpisů při nakládání s prostředky státního rozpočtu. „Při obstarávání souboru přístrojů osoby jednající za fakultní nemocnici souhlasily s nabídnutou cenou, aniž si ověřily, jaká je skutečná pořizovací cena od výrobce,“ uvádí na svém webu ČT.

Připomeňme, nákupem zdravotnických přístrojů se zabýval audit ministerstva financí, který skončil blamáží, psali jsme o něm zde a zde. Nakonec ministr Babiš z ministerstva vypoklonkoval svého náměstka Lukáše Wagenknechta, který měl audity na starosti.

-cik-