Tým výzkumného centra NTIS - Nové technologie pro informační společnost uspěl v mezinárodní soutěži s nástrojem, který diagnostikuje dynamiku rakovinných buněk. Celkem získal osm zlatých medailí. Foto: ZČU

Mladý tým výzkumníků z NTIS Plzeň a UK veze z Bostonu osm medailí

Osm zlatých medailí si přivezl z Bostonu výzkumný tým z centra NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) a z Univerzity Karlovy. V soutěži iGEM 2015 Giant Jamboree na prestižním Massachusettském technologickém institutu v Bostonu předstihl renomované univerzity, jako je Oxford, který získal pět medailí, a Stanford s Cambridge, obě se čtyřmi. ČTK to včera řekla mluvčí ZČU Kamila Kolářová.

 

Tým výzkumného centra NTIS – Nové technologie pro informační společnost uspěl s nástrojem, který diagnostikuje dynamiku rakovinných buněk. „Umožňuje včas rozpoznat, kdy klasická rakovina přechází do fáze metastáz. Úspěch našich výzkumníků je o to větší, že jde o nejmladší tým NTIS,“ řekl jeho vědecký ředitel Eduard Janeček.

Soutěže se zúčastnilo přes 2700 lidí z nejlepších univerzit světa, registrovaných v 259 vědeckých týmech. Tým složený z mladých výzkumníků do 24 let z plzeňského centra NTIS, katedry kybernetiky Fakulty aplikovaných věd ZČU a Univerzity Karlovy získal medaile v pětidenním klání v inženýrských metodách syntetické biologie. Do finálového klání se probojoval společně s meziuniverzitním týmem výzkumníků z USA a týmem z univerzity v německém Heidelbergu.

Kromě ceny za nominaci do finále putují do Plzně ceny za nejlepší model, software a aplikaci v medicíně. Tým vedený Danielem Georgievem z NTIS má rovněž medaile za nejlepší prezentaci, technický design a wiki, tedy software, které vytváří weby umožňující uživatelům přidávat i měnit obsah, podobně jako v internetových diskusích.

-čtk-