Nově by měla být vozidla záchranářů vybavena dotykovými tablety a přenosnou tiskárnou tak, aby mohli přímo v terénu snadno vyplnit základní údaje jak pro zdravotní pojišťovny, tak jako poklad pro záchrannou službu. Nebudou muset údaje později znovu ručně přepisovat. Foto: ZZS Praha

Pražská záchranka zavede elektronickou dokumentaci za 30 milionů

Pražská záchranná služba chce od roku 2017 zavést elektronickou zdravotní dokumentaci, která zjednoduší práci záchranářům. Projekt, který se začne testovat příští rok, vyjde na zhruba 30 milionů korun. Na včerejší tiskové konferenci to řekl ředitel záchranky Petr Kolouch, který do funkce nastoupil na začátku července.

 

„Administrativní zátěž je velkým handicapem pro záchranáře,“ uvedl ředitel. Nynější systém je prý nutí ke dvojímu zpracování zdravotnické dokumentace. Nově by měla být vozidla záchranářů vybavena dotykovými tablety a přenosnou tiskárnou tak, aby mohli přímo v terénu snadno vyplnit základní údaje jak pro zdravotní pojišťovny, tak jako poklad pro záchrannou službu. Nebudou muset údaje později znovu ručně přepisovat. „Zátěž zdravotnických skupin klesne o třetinu,“ doplnil Kolouch. Záchranáři tak budou mít víc času věnovat se pacientům.

Pražští záchranáři denně zaznamenají na tísňové lince v průměru 300 volání. Letos v létě ale kvůli vysokým teplotám vyjížděli až ke 400 případům denně. Loni záchranáři v Praze ošetřili 110.413 pacientů. Organizace ročně hospodaří se zhruba 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny.

Vedení záchranné služby nedávno zavedlo funkci náměstka pro nelékařské profese. Má zlepšit vztahy mezi vedením a odbory záchranky. Kolouch tak vyšel vstříc zdravotníkům, kteří dříve protestovali proti jeho předchůdci Zdeňku Schwarzovi. Nový ředitel se rovněž dohodl s operátorkami na proplácení povinných přestávek. Náklady organizace tak podle něj vzrostou o 1,5 milionu korun.

-čtk-