Pražští záchranáři loni ošetřili 110.413 pacientů, tedy asi 300 denně. Letos počet výjezdů za den vzrostl na 350 za den. Ročně hospodaří zhruba se 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny. Foto: Wikipedie

Záchranka bude mít od října náměstka pro nelékařské profese

Pražská záchranka bude mít od října náměstka pro nelékařské profese, funkci bude zastávat vrchní sestra záchranné služby. Nový ředitel Petr Kolouch, který nastoupil v červenci, tak vyjde vstříc zdravotníkům, kteří dříve protestovali proti jeho předchůdci Zdeňku Schwarzovi. Vyplývá to ze zápisu magistrátního výboru pro zdravotnictví a bydlení, kde se byl Kolouch představit.

 

Nová funkce má zlepšit vztahy mezi vedením a odbory záchranky. „Zavedení tohoto projektu tohoto nového člena vrcholového managementu je cesta, jak udržet smír v organizaci,“ uvedl Kolouch podle zápisu.

Kolouch se rovněž dohodl s operátorkami záchranky, že jim bude proplácet o povinných přestávkách polovinu mzdy. Přestávky byly jedním ze sporů, které měly odbory s předchozím vedením. Operátorky požadovaly, aby měly povinné přestávky v pracovní době placené, vedení to odmítalo.

Záchranka dlouhodobě řeší také nedostatek lékařů. Podle Koloucha by během podzimu mělo nastoupit osm nových lékařů, kteří jsou nyní v zácviku, a osm zdravotnických záchranářů a řidičů.

Ředitel se podle svých slov zabývá také rozložením výjezdových základen v Praze, spolupracovat chce více s hasiči. Nově mají mít společné zázemí v Modřanech a Klánovicích, jedná se i o stanici v Argentinské ulici.

Nový šéf záchranné služby Kolouch přišel z Fakultní nemocnice Motol, kde působil jako náměstek pro urgentní medicínu. Z minulosti má zkušenosti ze záchranářské praxe a z oblasti anesteziologie. Pro pražskou záchrannou službu s přestávkami pracoval mezi lety 1993 až 2013.

Bývalého ředitele Schwarze rada hlavního města odvolala po sporech se zaměstnanci a na základě auditu, podle něhož řídil záchranku autoritativně a uvnitř organizace vázla komunikace. Část zaměstnanců v čele s odbory více než rok volala po jeho odchodu. Schwarz pochybení opakovaně odmítl. Odvolání označil za důsledek šikany ze strany odborů.

Pražští záchranáři loni ošetřili 110.413 pacientů, tedy asi 300 denně. Letos počet výjezdů za den vzrostl na 350 za den. Ročně hospodaří zhruba se 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny.

-čtk-