Sněm zubařů se zabýval i ekonomikou ambulancí. "Zatímco u nás je stále trend více podporovat nemocnice, ve vyspělých zemích je trend spíše opačný," uvedl prezident stomatologické komory Pavel Chrz. Foto: ČSK

Třikrát a dost, říkají zubaři o pokusech cizinců o aprobační zkoušku

Zubaři na včerejším jednání sněmu České stomatologické komory v Plzni přednesli požadavek, aby cizinci ze zemí mimo Evropskou unii (EU) měli jen tři pokusy na složení aprobační zkoušky. Dosud mají na zkoušku neomezené množství pokusů, řekl ČTK prezident komory Pavel Chrz. Své návrhy dnes zubaři předložili náměstku ministra zdravotnictví Radku Policarovi, který na sněmu byl.

 

„Pan náměstek představil komoře legislativní plán na konec roku 2015 a rok 2016. Změnu požadujeme například v zákoně o způsobilosti k výkonu povolání lékaře, zubaře a farmaceuta. V aprobačním řízení mají dnes cizinci ze zemí mimo Evropskou unii neomezené množství pokusů a především někteří cizinci z ruskojazyčných zemí toho zneužívají. Chtěli bychom, aby měli pouze tři pokusy,“ uvedl Chrz. Náměstek podle něho v tomto i v dalších bodech připustil diskusi.

Aprobační zkoušku musí vykonat každý lékař, zubní lékař nebo farmaceut, který získal vzdělání mimo EU a chce vykonávat povolání lékaře, zubního lékaře nebo farmaceuta na území České republiky nebo v některém z členských států EU. Jedním z předpokladů pro úspěšné vykonání aprobační zkoušky je znalost češtiny, protože veškeré informace ke zkoušce jsou podávány v českém jazyce.

„Někteří kolegové samozřejmě také poukázali na výši úhrad zdravotních pojišťoven. Jejich připomínky směřovaly především k nutnosti větší podpory pojišťoven pro ambulantní péči. Zatímco u nás je stále trend více podporovat nemocnice, ve vyspělých zemích je trend spíše opačný,“ doplnil Chrz. Úhrady byly jedním z avizovaných témat sněmu a v jednání o nich budou zubaři ještě pokračovat. Jak už ale Chrz dříve řekl, sněm nebude přijímat žádná zásadní stanoviska.

V odpolední části programu zubaři jednali o rozpočtech a dalších vnitřních záležitostech komory. Sněm dnes pokračuje, na programu je například změna jednacího řádu nebo harmonogram akcí komory na rok 2016.

-čtk-