"Kdyby změna prošla, tak by to reálně znamenalo ohrožení veřejného zdraví," varuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Foto: MK

Snížení kompetencí hygieniků a tabákovou směrnici projedná vláda

Převod kompetencí při kontrole potravin v restauracích z hygieniků na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci projedná v pondělí vláda. Hygienikům by měly zůstat kontroly ve školách a nemocnicích. Změnu navrhlo ministerstvo zemědělství v novele zákona o potravinách. Ministerstvo zdravotnictví s návrhem nesouhlasí. Norma dále nově definuje, jaké potraviny budou moci být označeny českou vlajku nebo jinými znaky ČR. Zavádí i větší výstražné značení na tabákových výrobcích, které vyžaduje EU.

 

Ministerstvo zdravotnictví je proti změně kompetencí při kontrolách restaurací. „Text předkládaný na jednání vlády by po jeho případném schválení zavedl dvojí režim pro provozovatele stravovacích služeb, a navíc je z právního hlediska zmatečnou a obtížně srozumitelnou právní normou,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Před novelou již dříve varovali hlavní hygienik Vladimír Valenta i zdravotnické odbory. „Kdyby změna prošla, tak by to reálně znamenalo ohrožení veřejného zdraví. Nemohli bychom ve většině stravovacích zařízení vykonávat část dozoru, který nyní provádíme, a to zejména posouzení zdravotní způsobilosti zaměstnanců. V restauracích bychom si mohli všímat tak možná pracovních podmínek, kontrolovat pitnou vodu či jestli se tam kouří,“ uvedl Valenta.

Ministerstvo zemědělství si za změnami stojí, odvolává se na programové prohlášení vlády. Kompetence by se měly podle novely převést k roku 2017. Původně na to ministerstvo chtělo i 109 milionů korun ze zdravotnického rozpočtu, to již nyní nevyžaduje.

Novela dále výrobcům zakazuje označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Poslední velkou změnou je převedení evropské tabákové směrnice do českých zákonů. Na cigaretových krabičkách by tak varování před škodlivostí kouření mělo zabírat minimálně 65 procent obalu. Novela navíc zakáže i prodej jakýchkoliv cigaret s příchutí, kromě mentolu.

Výrobci cigaret upozorňují, že na přijetí novely není v ČR příliš času. „Cesta k tomu, než z výrobní linky sjedou krabičky podle nových požadavků, trvá přibližně šest měsíců, a tedy do 20. května budoucího roku, od kdy je směrnice EU účinná, už moc času nezbývá,“ uvedla mluvčí JT International Danica Siváková. Podle ní v případě pozdního schválení hrozí výpadky v zásobování.

Zavedení většího varování před škodlivostí kouření by mělo podle důvodové zprávy snížit počet kuřáků v Česku o dvě procenta a počet kuřáků snažících se o odvyknutí by se měl zvýšit o čtyři procenta. Pokud by ČR normu nepřijala, hrozily by jí sankce.

-čtk-