V Česku pije denně alkohol asi 12,5 procenta lidí nad 15 let. Cigaretu si každý den zapálí téměř čtvrtina. Cílem přitom je snížit do pěti let spotřebu alkoholu o pět procent a tabáku aspoň o osm procent. Foto: Flickr

ČR plánuje do pěti let snížit spotřebu alkoholu a tabáku

Česká republika by chtěla do pěti let snížit spotřebu alkoholu o pět procent a tabáku aspoň o osm procent. Do deseti let by pití mělo ubýt o 30 procent. Pomoci má třeba snížení dostupnosti či zdražení. Počítají s tím plány opatření boje proti pití alkoholu, kouření a hazardnímu hraní na příští tři roky. Včera je na tiskové konferenci představili národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

 

„Neznáme přesné recepty, co máme udělat. Víme, že prohibice není cestou, která by vše vyřešila, ale je to přísná regulace a prevence,“ uvedl Vobořil.

Mezi opatřeními je například zákaz kouření v restauracích, zvýšení ceny tabákových výrobků či varování s odstrašujícími opatřeními na krabičkách. Omezit by se mohlo hraní her na internetu. Uvažuje se i o zdražení alkoholu, omezení prodejních míst či sankcích pro provozovatele za to, že v jejich podniku budou opilé děti.

„Hlavním cílem je snížit spotřebu alkoholických nápojů o 3,5 procenta čistého lihu na osobu do roku 2018 a o pět procent do roku 2020. Chceme posunout první zkušenost s pitím o tři roky,“ uvedla k opatřením proti pití náměstkyně.

Česko ve spotřebě alkoholu zaujímá první příčky světového žebříčku. Průměrný Čech vypije ročně kolem osmi či devíti litrů alkoholu. Cílem je každý rok množství snížit o desetinu litru, upřesnila Teska Arnoštová.

V Česku pije denně alkohol asi 12,5 procenta lidí nad 15 let. Cigaretu si každý den zapálí téměř čtvrtina. Pravidelně pije alkohol pětina a kouří 16 procent patnáctiletých dětí. Podle náměstkyně i Vobořila boj proti alkoholu a tabáku komplikuje v Česku „vysoká míra tolerance“.

Takzvaný protitabákový zákon a norma o regulaci hazardu jsou nyní ve sněmovně. Mnohá opatření už obsahují. Jedna z předloh počítá třeba s úplným zákazem kouření v restauracích. Poslanci už ale přicházejí s návrhy, které původní verzi zmírňují. Kolik ze záměrů nakonec v normách zůstane, není zatím jasné.

„Jsem optimistka. Věřím, že se takzvaný protitabákový zákon podaří prosadit a začne platit od května. Očekávám, že Sněmovna vyslyší názor občanů. Průzkumy ukázaly, že 78 procent lidí chce absolutní zákaz kouření,“ uvedla náměstkyně.

-čtk-