Mark Zuckerberg napsal pod fotku své dcery prosté sdělení: Doctor's visit -- time for vaccines! (Návštěva lékaře - čas očkovat!). Ke dni uzávěrky tohoto článku dostal 3 256 594 lajků, připojeno bylo 74 788 komentářů a 34 071krát byl příspěvek sdílen. Foto: Facebook

Na zakladatele Facebooku se vrhli odpůrci očkování. Dal naočkovat svou dceru

Je to jen fotografie roztomilého miminka nebo důkaz tajného spiknutí farmaceutických firem a vlivných osob? Tuto otázku si zřejmě museli klást mnozí odpůrci očkování ve chvíli, když Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook, zveřejnil fotografii své měsíční dcery s komentářem, že je čas na očkování. Tím se stal terčem útoků ze strany anti-vaxx, kteří dopředu vědí, co strašného se s jeho miminkem stane.

 

Být celosvětově známá celebrita je poněkud nevděčná role, zvlášť když jste Mark Zuckerberg, který založil sociální síť Facebook. Ten se před měsícem stal otcem a z jeho dcery Max okamžitě jedno z nejsledovanějších miminek světa. Není divu, že vše, co se kolem ní děje, přitahuje značnou pozornost. Týká se to i něčeho tak běžného, jako je návštěva lékaře a očkování. Během pouhých 15 minut měl post s fotografií Zuckerbegra, který drží na klíně malou Max, více než 85 tisíc „lajků“. Za hodinu už jich bylo 650 tisíc a pod obrázkem se objevilo více než 20 tisíc komentářů, které se týkaly zejména toho, zda má očkování smysl. Běžná rodičovská fotografie zachycující ostře sledované dítě před očkováním tak vyvolala doslova lavinu reakcí, v nichž nechyběly silné emoce.

Konspirace a spiklenecké teorie. Už zase…

„Očkování novorozenců a kojenců nemocemi a neurotoxiny je nechutná věda, která poškozuje každý rok milióny,“ cituje začátek jednoho z komentářů portál Medicaldaily.com. „Autismus, encefalitida, poškození mozku, autoimunitní onemocnění, astma, alergie, ADD/ADHD, bipolární porucha, SPD (pozn. redakce – senzorické dysfunkce), PANDAS (pozn. redakce – dětské autoimunitní neuropsychiatrické poruchy spojené se streptokokovou infekcí), Tourettův syndrom… Všechny tyto neurologické choroby v posledních 35 letech přibývají. Udělejte si domácí úkol. Jediné, co tyto děti mají společné je očkovací kalendář! To je všechno. Tečka,“ pokračuje komentář. Další žena se podle portálu New York Daily News Zuckerberga zeptala: „Proč jste vystavili to maličké očkovacím látkám?!? Vím, že vaše manželka je pediatr, ale udělali jste si výzkum o vakcínách? Já měla výsledky očkovacích látek z první ruky a vím, že to nestojí za to. Jsem bývalá zdravotní sestra v důchodu.“

Další z odpůrců očkování šel ještě dál a vymyslel teorii, že Zuckerberg jako podnikatel a filantrop, jehož hodnotu majetku odhadl magazín Forbes v listopadu 2015 na 46,5 miliardy dolarů, získal za zveřejnění fotografie peníze. Zuckerberg spolu s manželkou Priscillou Chan po narození dcery oznámili, že během svého života 99 % svého majetku věnují nově založené nadaci na podporu vzdělávání a zdravotní péče. Nechyběla ani oblíbená konspirace „dokazující“ propojení mezi farmaceutickými firmami a Zuckerbergem. „Vsadím se, že má plné kapsy peněz od farma firem, aby zveřejnil tento post, aby si milióny lidí řeklo, wau Mark Zuckerberg dává očkovat své dítě, tak my to uděláme taky. Ale já to mu nevěřím, to, že udělal veřejné prohlášení, ještě neznamená, že skutečně dal své dítě očkovat,“ píše další z odpůrců očkování. Právě spiklenecká teorie o tom, že farmaceutické firmy platí média, aby pozitivně prezentovala očkování, patří k velmi oblíbeným, a nevyhnula se jí ani redakce Zdravotnického deníku. Podle některých českých odpůrců očkování naše děti samozřejmě očkované nejsou, protože známe pečlivě utajovanou „pravdu o nebezpečnosti očkování“.

„Doufám, že si Zuckerberg udělal dost času na přečtení celého příbalového letáku vakcíny (ne toho letáčku, co dostávají rodiče), ale skutečného, který je součástí balení očkovací látky,“ přemítal podle US Magazine další z komentujících. „Opravdu si myslíte, že krásné zdravé novorozeně potřebuje injekce s neurologickými toxiny, aby bylo bezpečné pro své okolí?,“ reagoval další.

Zodpovědný otec Zuckerberg

Většina komentářů pod Zuckerbergovou fotografií je ale pozitivní a vyjadřovala novopečeným rodičům podporu. „Děkuji vám za toto sdělení! Jako matka dítěte, které bylo kvůli zdravotním problémům očkováno se zpožděním, jsem opravdu vděčná za rodiče, kteří své děti nechávají očkovat. Pět let jsem se musela spoléhat na ostatní, že ostatní rodiče splní svou povinnost, aby byl můj syn zdravý. Vakcíny zachraňují životy a to nejen vašeho dítěte,“ poděkovala Zuckerbergerovi jedna z matek. I další lidé mu děkovali za to, že se chová zodpovědně k ostatním a nepodléhá rozšířeným mýtům o očkování. „Jako člověk s autismem, který má syna autistu, jako někdo, kdo neustále sleduje dobré lidi kolem sebe, který riskují zdraví a životy vlastních dětí, protože věří starým a nesmyslným obavám z očkování… vám děkuji za to, že jste rozumný,“ popsal jeden z rodičů své pocity. Sám Zuckerberg patří k lidem, kteří považují očkování za důležitou součást péče o osobní i veřejné zdraví. V loňském roce na svém facebookovém profilu zveřejnil post podporující očkování: „Očkování je důležité a aktuální téma. Věda to říká naprosto jasně: očkování funguje a je důležité pro každého z nás v naší komunitě.“

Za Zuckerberga se postavil také astronom a popularizátor vědy Phil Plait, který komentářům odpůrců očkování věnoval příspěvek na svém blogu Bad Astromony, jenž je součástí webu magazínu Slate. Předložil seznam argumentů, jenž odpůrci očkování použili v komentářích pod Zuckerbergovou fotografií, a uvedl je na pravou míru. Jedním z nich bylo například to, že vakcíny dělají z milionů lidí nemocné: „Ne, opravdu nikoliv. Za prvé, vakcíny nezpůsobují autismus, prostě ne. To je jen seznam nářků a poškození, ale nikoliv vědecky podložené důkazy. Jsou to jen povídačky. Jen proto, že někdo onemocněl poté, co byl očkován, nezpůsobilo jeho nemoc očkování,“ konstatuje Plait s tím, že kdyby vakcíny skutečně zabíjely více lidí, než zachraňují, tak bychom kolem sebe měli mnohem víc mrtvých než kdykoliv jindy v historii lidstva. „Vakcíny zachránily miliony životů a to jen díky očkování proti pravým neštovicím,“ dodává.

Nesmysl je i to, že neočkované děti mají přirozenou imunitu a ta je dostatečně ochrání: „Skutečně je ochrání před černým kašlem, spalničkami, planými neštovicemi, chřipce, HPV, záškrtem a dětské obrně? Realita je taková, že neočkované děti dostanou tyto nemoci, protože jejich imunitní systém nezvládne s nimi bojovat. Očkování je to, co dětem v boji s infekcemi pomáhá. Bez této posily se mohou děti nakazit a některé z nich zemřou.“ Odpůrci očkování tak nemají nic víc než jen konspirační teorie, smyšlenky a nesmysly. Naproti tomu, co stojí na straně vědy, mají dostatek důkazů, včetně těch, které prokazují, jak se odpůrci očkování mýlí.

Ludmila Hamplová

Zodpovědný táta Mark Zuckeberg
Zodpovědný táta Mark Zuckeberg