Vědci jsou přesvědčeni o tom, že užívání doplňků stravy je víceméně vyhazování peněz. Zároveň je to lukrativní byznys, v němž se jen v USA točí 37 miliard dolarů ročně. Zdravější je volit vyváženou a pestrou stravu. Foto: Pinterest

Američané vyhodí 5,7 miliardy dolarů ročně za vitamíny, které nepotřebují

Mnoho z nás si dává novoroční předsevzetí o tom, že budeme šetřit, jíst zdravěji nebo zhubneme pár kilogramů. Není nic lepšího, než začít malou inventurou toho, jaké doplňky stravy jíme a zda je vůbec potřebujeme. Podle studie amerického Národního institutu zdraví, na niž se odvolává portál Marketwatch.com, spotřebují Američané ročně multivitaminy v hodnotě 5,7 miliardy dolarů, aniž by je potřebovali. Jsou to zcela vyhozené peníze.

 

Stejný institut také zjistil, že v doplňcích stravy se točí až 37 miliard dolarů ročně, přičemž se hromadí důkazy o tom, že vitamíny a minerální doplňky nejsou příliš efektivní při prevenci chronických onemocnění nebo při zpomalení jejich progrese. Ba co víc, některé suplementy mohou být dokonce škodlivé, pokud dochází k jejich nadužívání. Příliš velké dávky vitaminu D vedou ke zvýšenému riziku pádu u lidí nad 70 let věku.

Přibližně polovina dospělých Američanů užívá doplňky stravy. Některé sice mohou v určitých případech zachránit život (například při vrozené deficienci enzymů), ale jindy jsou zase zdravotním rizikem. Bohužel mnoho z nás, a netýká se to jen americké populace, užívá různé doplňky reflexivně v domnění, že pak budeme zdravější, nebo v nejhorším případě, že nijak neškodí.

Ve skutečnosti ale většina vitaminových nadšenců žádné dietetické přípravky nepotřebuje. „Většina padesátníků, kteří přijímají potravu několikrát denně, která je navíc vyvážená, nemohou trpět nedostatkem jakýchkoli důležitých látek,“ říká Albert Wu, praktický lékař a ředitel výzkumného zdravotnického centra na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Pro většinu lidí je to nejlepší prevencí pevného zdraví pravidelné cvičení a vyvážená strava, říkají odborníci. Níže jsou příklady stravy, jíž lze nahradit běžné suplementy.

Multivitaminy

Multivitaminy patří k nejrozšířenějším „tabletkám“, jimiž svou stravu obohacujeme. Ročně se jich v USA prodá za 5,7 miliardy dolarů. Podle Katherine Zeratskyové, dietetičky Mayo Clinic v Rochesteru, mohou multivitaminové doplňky krátkodobě nahradit vitaminy, získávané běžnou stravou. Jejich dlouhodobé užívání však žádný pozitivní efekt nepřináší a jejich nadužívání může být i škodlivé. „Namísto toho jezte raději obohacené obiloviny, které jsou plnohodnotným ekvivalentem,“ radí Zeratskyová.

Vitamín B12

Tento vitamín je důležitý pro správnou tvorbu červených krvinek, neurologické funkce a syntézu DNA. Hojně se vyskytuje v mase a mléčných výrobcích. Nedostatek vitamínu B12 se může projevovat zmateností, zapomnětlivostí, pocitem nedostatku energie a depresemi. Lidé, kteří nejedí dost masa nebo mléčných výrobků, by si měli nechat zjistit úroveň vitamínu B12 v krvi. U striktních vegetariánů je pravděpodobnost nedostatku vitamínu B12 vyšší, stejně jako u starších lidí, kteří se příliš o kvalitu své stravy nestarají.

Využití vitamínu B12 také zhoršuje alkohol, obzvláště ve velkých dávkách. „Na jednu osobu, která objektivně potřebuje vitamín B12 doplňovat, připadá daleko více lidí, kteří to nepotřebují, ale myslí si, že jim to pomůže a dodá energii,“ říká Wu. Namísto tablet doporučuje jíst raději více masa, mléka a mléčných výrobků, obohacené obiloviny a obilí obecně.

Vápník

Vápník je potřebný pro zdravé a pevné kosti. Jeho nedostatek může vést ke vzniku osteoporózy, tedy řídnutí kostí. Mnoho žen tak vápník doplňuje, aniž se ale starají o to, co jedí. Příliš velké množství vápníku (kolem 1 tisíce miligramů denně) může mít negativní vedlejší účinky jako tvorbu ldevinových kamenů, infarkt nebo žaludeční nevolnosti.

Namísto toho se doporučují mléčné produkty, sojové boby, tofu, sardinky, ale i zeleninu jako například špenát, brokolice nebo kapusta. Podle dietetičky z Central Washington University Kelly Pritchettové potřebujeme denně přibližně tři na vápník bohatá jídla denně.

Vitamín D

Tento vitamín pomáhá tělu zpracovávat vápník a přispívá k pevnosti kostí. Nedostatek vitamínu D se může projevovat bolestmi kostí, svalovou slabostí a také podle některých studií zvyšuje riziko srdečního onemocnění. Naopak předávkování vitamínem D zvyšuje riziko upadnutí. „Vědci však zatím stále zkoumají, jaká je optimální denní dávka tohoto vitamínu,“ říká Wu.

Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční svit. Toho má většina z nás nedostatek především v zimním období. „Je možné, že správná denní dávka je 1 tisíc mezinárodních jednotek, ale měli bychom to konzultovat s lékařem,“ zdůrazňuje Wu. Namísto toho je vhodné jíst tučné ryby nebo tresčí játra. Vitamín D obsahuje také obohacené mléko, vejce, některé jogurty, ale i houby.

Přípravky na hubnutí

Tato kategorie doplňků stravy je podle vědců jednoznačně největším plýtváním penězi. Prakticky neexistují důkazy o tom, že by přípravky na hubnutí byly efektivní a zároveň bezpečné. Namísto nich jezte menší porce jídla, zato častěji. „Jedině tak docílíte toho, že úbytek hmotnosti bude dlouhodobý,“ vysvětluje Pritchettová.

-usi-

 

Článek vyšel na našem sesterském webu Ekonomický deník.