Vědecká medicína již dávno nepovažuje homosexualitu za nemoc. Dříve se "léčila" drastickými metodami, včetně elektrošoků, Katoličtí lékaři v Německu jsou laskavější, vyhánějí homosexualitu z těla pomocí homeopatik, avšak není to vlastně okultismus? Foto: Christians against Homophobia

Homeopatickou léčbu homosexuality doporučuje sdružení katolických lékařů

Varování: V žádném případě se nepokoušejte léčit homosexualitu sami. Léčba patří pouze do rukou zkušeného homeopata. Zvládání homosexuality pomocí cukrových kuliček je zkrátka vážná věc, což dokazuje i přístup německého Sdružení katolických lékařů (Bund Katholischer Ärzte – BKAE), což je bezpochyby seriózní a důvěryhodná organizace. Co na tom, že nemalá část katolické církve nemá k homeopatii zrovna vřelý vztah, neb jde o okultní učení. 

 

Mohl by to být dobrý absurdní vtip, ale je to skutečnost. Ačkoliv moderní medicína nenahlíží na homosexualitu jako duševní nemoc, tedy stav vyžadující lékařské intervence, část katolických lékařů má zjevně jiný názor. Rozhodli se proti homosexualitě použít vskutku radikální prostředek. Vybrali si homeopatii, což je obzvlášť pikantní, protože katolická církev považuje homeopatii za součást pro katolíky nebezpečného hnutí New Age, tedy něco co přímo ohrožuje jejich víru. Podle německého Sdružení katolických lékařů jde ale o nedorozumění a homeopatie je ze strany církve zbytečně a hlavně neprávem napadána, i když může řešit nejen žárlivost, výbuchy vzteku nebo nevhodné sexuální chování. Pro praktikující katolíky homeopatie tak není škodlivá, právě naopak. Když jde ale o něco tak zásadního, jako je léčení homosexuality, je homeopatie takřka darem z nebes. Pro vyškolené a zkušené homeopaty a lékaře je homeopatie údajně „cenným nástrojem pro pomoc lidem v nouzi“.

I proto Bund Katholischer Ärzte neohroženě hájí myšlenku léčby homosexuality pomocí homeopatie a to „i přes opakované tendenční novinové články, mnoho nekvalifikovaných emailů a telefonické protesty“.  Sdružení katolických lékařů chce ukázat konkrétní homeopatický přístup v řešení homosexuality, který je v pravdě inovátorský, i když se k němu veřejnost staví negativně. Pro mnohé lékaře a psychoterapeuty jde ale podle BKAE o „zcela nové území“. Pro jistotu ale katoličtí lékaři zdůrazňují, že homeopatie jako taková nemá nic společného s katolickou církvi, to asi pro případ, kdyby o jejich léčbu projevil zájem někdo nábožensky vlažný.

Detoxikace ano. Samoléčba nikdy

Vlastní léčba se pak stává z řešení „starých zátěží“, které si s sebou pacient nese, což údajně mohou být třeba důsledky prodělaných infekčních onemocnění. Jakmile proběhne tato „detoxikace“, mimochodem zamilovaný pojem snad všech šarlatánů bez ohledu na to, jaký nesmysl prodávají, přichází zvládání samotné homosexuality a tedy i „skutečného zla“, které se ukrývá v člověku. Byť se při celém procesu používají homeopatika, která nejsou ničím víc než jen hodně předraženými cukrovými kuličkami, neměli by se do léčby pouštět laici bez potřebných odborných znalostí. Varování se týká zejména „léků s vysokou účinností“, které by neměly být podávány častěji než jednou za pět až šest týdnů.

Homeopatická léčba prý nefunguje tak jednoduše, a proto je naprosto nezbytné vyhledat specialistu s dostatečnými zkušenostmi. Případné skeptiky pak katoličtí lékaři varují před přílišným zjednodušováním takto náročné léčby. Rozhodně nestačí jen spolknout pár cukrových kuliček a vše se vyřeší. Pro šťouraly pak BKAE doplňuje, že toto není trik jak z lidí vylákat peníze, ale zajistit jim opravdu kvalitní léčbu z rukou odborníka. Pomocí homeopatie prý jde zvládnout „charakteristické příznaky homosexuálního chování“, mezi které patří například anální styk, a tak vyřešit „neopětovanou lásku“ či nedostatečně láskyplný vztah sama k sobě.

Nesmysly nevyléčitelných homeopatů

Na neotřelou metodu léčby homosexuality upozornil emeritní profesor Edzard Ernst, který na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“ a vede odborné žurnály Focus on Alternative a Complementary Therapies and Perfusion. V loňském roce pak obdržel prestižní vědeckou cenu Johna Maddoxe určenou těm, kteří se zasloužili o obhajobu vědy a vědeckého myšlení. Podle něj je nepochopitelné, jak lékaři(!) mohou definovat homosexualitu jako nemoc: „Jak mohli projít jakoukoliv zkouškou při studiu medicíny?“

Myšlenka léčby homosexuality pomocí homeopatie je podle profesora Ernsta nejen extrémně politicky nekorektní, ale také naprostý nesmysl z pohledu medicíny. „Ne, ne, ne… oni nemohli být na lékařské fakultě, museli své diplomy vyhrát v loterii nebo je někde našli… Opravdu nechápu. Jediný závěr, který mohu z toho udělat je, že ne homosexualita, ale homeopatie je nemoc a někteří homeopaté jsou nevyléčitelní!“

Ludmila Hamplová