Jednání s ministrem zdravotnictví vedl za Svaz měst a obcí ČR jeho předseda František Lukl. Na snímku je ještě z doby, kdy byl krátce ministrem pro místní rozvoj. Foto: MMR

Ministerstvo zdravotnictví dá pět milionů korun na rozjezd praxí lékařů v odlehlých regionech

Na rozjezd praxe v odlehlých oblastech by mohli čerpat praktičtí lékaři dotaci od ministerstva zdravotnictví až 250.000 korun. Peníze jsou určeny na vybavení ordinace, stejnou částku by mohli získat na plat sestry. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po dnešní schůzce s předsedou Svazu měst a obcí ČR Františkem Luklem. Ministerstvo je připraveno dát pět milionů korun. Podle Lukla jsou připraveny podpořit začínající lékaře i obce.

 

Dotační program dnes schválila porada vedení ministerstva a byl rozeslán k připomínkám, uvedl ministr. Předpokládá, že první výzvy k přihlášení do programu by byly už v dubnu, maximálně začátkem května. Lukl doplnil, že obce podpoří začínající lékaře například poskytnutím prostor pro ordinaci či nákupem zimních pneumatik v horských oblastech.

Němeček řekl, že podpora bude směřovat k praktickým lékařům pro dospělé a praktickým lékařům pro děti a dorost. Bude-li zájem větší, poskytne ministerstvo víc peněz. Ukáže-li se, že je třeba finančně podpořit vznik praxí i jiných lékařských odborností, měl by se program rozšířit i na ně.

Podpora se týká hlavně praxí v příhraničních a horských oblastech, kde je lékařů nedostatek. Získat ji mohou tam, kde alespoň jednou bylo vypsáno neúspěšně výběrové řízení. Obrátit se na ministerstvo mohou lékaři, kteří by v těchto oblastech chtěli praxi provozovat. Dotace může pokrýt maximálně 70 procent celkových nákladů na zřízení praxe a maximálně 50 procent na plat sestry v prvním roce rozjezdu praxe.

Ve spolupráci se Svazem měst a obcí, kraji a sdruženími praktických lékařů pro děti a dorost i pro dospělé hodlá ministerstvo upřesnit oblasti, kde je pomoc nejnaléhavější. Podle ministra půjde o pilotní, rozjezdový projekt, který je možno dále upravovat.

Ministr připomněl, že pro dostupnost primární péče je už v letošní úhradové vyhlášce navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven až o 30 procent tam, kde dvakrát bylo neúspěšné výběrové řízení. Zdravotní pojišťovny by už neměly uzavírat nové smlouvy s dalšími praxemi ve velkých aglomeracích, jako jsou Praha či Brno, kde je dostatek praktických lékařů. Smlouvy by jim naopak měly nabízet v regionech, kde jsou další lékaři potřeba.

„Pro stabilizaci sítě primární péče, kam se vedle praktických lékařů řadí i ambulantní gynekologové, začne Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra dávat smlouvy na dobu neurčitou. Trvalé smlouvy nabídla loni ambulantním specialistům,“ řekla dnes ČTK mluvčí největší zaměstnanecké pojišťovny s více než 1,2 milionu pojištěnců Hana Kadečková.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého ale nejsou smlouvy na dobu neurčitou z pohledu největší pojišťovny s 5,9 milionu pojištěnců ničím novým. Praktickým lékařům pro děti, dorost i dospělé je VZP dává od roku 2008. Gynekologové a všichni ambulantní specialisté mají smlouvy na dobu neurčitou od loňska, řekl Tichý ČTK.

Praktičtí lékaři mají od zdravotní pojišťovny placený paušál za každého pacienta a k tomu úhrady za jednotlivé výkony. Průměrná ordinace lékaře pro dospělé od pojišťoven za rok získá kolem dvou milionů Kč, bonifikace by tak znamenala zvýšení příjmu o 600.000 korun ročně. U praktických lékařů pro děti a dorost by měla bonifikace činit asi 550.000 korun.

-čtk-