Spánku nemá být ani málo, ani příliš, důležitá je jeho kvalita. Foto: Domenico Fetti - Spící dívka, 1620

Spát více než osm hodin dle vědců výrazně zvyšuje riziko mrtvice

Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát méně je také nebezpečné, ale jen o 22 procent, citoval z odborné studie britský deník The Daily Mail.

 

Experti sledovali v letech 2004 až 2013 celkem 288.888 dospělých různého věku a původu a s různými životními návyky a analyzovali, které faktory přispívají k mozkové mrtvici. Ze studie, která byla nyní zveřejněna v Los Angeles, vyplývá, že nejlepší prevencí mrtvice je sedmi až osmihodinový spánek a půlhodinové až hodinové cvičení třikrát až šestkrát týdně.

Mozková mrtvice je třetí nejčastější příčinou úmrtí po nemocích srdce a rakovině. Její riziko zvyšuje kouření, nadváha, nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky.

Již více studií ukázalo, že pro většinu lidí je zdravější spát mezi sedmi až osmi hodinami. Například loňská studie Harvardovy univerzity zjistila, že tento počet hodin spánku snižuje pravděpodobnost diabetu druhého typu u žen. Vědci z Warwickské univerzity zas dospěli k závěru, že méně než šest hodin a více než osm hodin spánku zhoršuje paměť a schopnost rozhodování.

Odborníci rovněž tvrdí, že lidé spící denně šest až osm hodin budou zřejmě žít déle a budou zdravější než ti, kteří spí méně než šest hodin.

Vědci již zjistili, že příliš málo spánku přímo ovlivňuje hladinu inzulínu, hormonu, který reguluje hladinu cukru v krvi. Nejsou si ale jisti, proč je problematické spát příliš dlouho. Podle jedné teorie dlouhý spánek snižuje jeho kvalitu. Jiná teorie tvrdí, že delším spaním se zkracuje doba aktivity přes den.

Přerušovaný spánek může narušit paměť či zvýšit úroveň stresu. K tomu je náchylný ten, jehož biologické hodiny jsou pravidelně narušovány, jako třeba kojící matky, či lidé pracující na směny.

-čtk-