Se zvyšujícím počtem umělých oplodnění roste i počet vícečetných těhotenství. V Česku se oboru daří, naše legislativa je v oblasti IVF oproti jiným zemím liberálnější. Foto: Wikipedia

Asistovaná reprodukce je v ČR dostupnější, počty cyklů rostou

Asistovaná reprodukce je v Česku podle zjištění projektu Česko v datech dostupnější a častější než dřív. Mezi roky 2007 až 2013 stoupl počet umělých oplodnění ze 17.000 na více než 27.000. K nárůstu přispívá stále vyšší věk prvorodiček, největší zájem o asistovanou reprodukci mají ženy mezi 30. až 39. rokem věku. S poptávkou stoupl i počet center, před 15 lety jich bylo 26, v roce 2013 už 41. Průměrný doplatek nad rámec zdravotního pojištění pro jeden cyklus umělého oplodnění je 30.000 korun.

 

„V uplynulých letech jsme v oboru asistované reprodukce byli svědky rozsáhlé akviziční vlny. Mimořádný zájem o obor přičítáme velmi slušné výnosnosti tohoto typu zdravotnických zařízení a dalšímu růstovému potenciálu taženému zejména pokračujícím přílivem zahraniční klientely,“ komentoval statistiky Miroslav Svoboda ze společnosti Deloitte. V oboru podniká například i vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

Velký podíl klientů tvoří „medicínští turisté“ ze zahraničí, Česko patří v asistované reprodukci ke špičce. Je to dáno vysokým, v podstatě západním standardem služeb, které ale jsou poskytované za východní ceny, navíc v Česku je legislativa pro oblast IVF oproti jiným zemím liberálnější.

Podle lékaře pražského Centra reprodukční medicíny GEST Miloše Čekala roste zájem o asistovanou reprodukci i proto, že neplodnost přestává být pro veřejnost tabu. „Téma není v Česku veřejností stigmatizováno, takže se lidé nestydí mluvit o svých potížích a vyhledat lékaře,“ řekl.

Dnešní ženy se rozhodují pro mateřství později než jejich matky, věnují se nejprve budování kariéry. Průměrný věk, v němž mají první dítě, vzrostl od roku 1989 o více než pět let. „Momentálně se pohybujeme na hranici 28 let. K největšímu zestárnutí došlo mezi roky 1993 až 2008, průměrný věk prvorodiček se zvyšoval o více než čtyři měsíce za každý rok,“ uvedla Zuzana Lhotáková ze SAS Institute.

Nejvíc cyklů podstupují ženy mezi 30. a 39. rokem věku. Propad zájmu je mezi 39. a 40. rokem, zčásti k tomu přispívá hranice pro úhradu ze zdravotního pojištění. Po uplynutí 39 let věku si hradí žena léčbu sama.

Úspěšnost cyklů umělého oplodnění meziročně stoupá, výrazněji u mladších pacientek. Efektivita metod totiž klesá s věkem ženy. Do 34 let věku má žena šanci na početí při jednom cyklu 23,5 procenta, ve věku 35 až 39 let 16,8 procenta a po čtyřicítce 5,6 procenta.

V roce 2013, ze kdy jsou poslední dostupné analýzy, se v Česku narodilo po umělém oplodnění (IVF) celkem 2393 dětí, z toho 1857 matkám do 34 let věku, 976 matkám ve věku 35 až 39 let a 106 matkám starším.

-čtk-