„Komora může jako nejvyšší trest lékaře vyloučit a ten pak nesmí vykonávat lékařskou praxi. Problém je v tom, že i po vyloučení z komory může zneužívat svůj lékařský titul k tomu, aby poskytoval důvěřivým lidem různé poradenské služby a obíral je o peníze," říká prezident Ćeské lékařské komory Milan Kubek k aféře konzultačního a terapeutického institutu Aktip, jenž se stal terčem kritiky po uvedení dokumentu České televize Obchod se zdravím. Foto: Tomáš Cikrt

Lékařská komora chce od vlády, aby zabránila ohrožení poskytování péče

Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala včera vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Měl by obsahovat pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce a zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok. S požadavky souhlasí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vláda podle něj už kroky činí. Pro je i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Se zvyšováním výdajů nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO), odkazuje na „černé díry“, v resortu je podle něj peněz dostatek.

 

ČLK tvrdí, že kvůli masovým odchodům lékařů i sester do zahraničí a nedostatku finančních prostředků není již jako stavovská organizace schopna garantovat kvalitu a bezpečnost zdravotní péče, což by ze zákona měla.

„Vnímám potřebu navýšení finančních prostředků do zdravotnictví. Myslím si, že to je důležitá podpora pro ministra zdravotnictví, který bude v příštích týdnech a měsících jednat o dalším zvýšení příspěvku státu za státní pojištěnce,“ řekl v Bruselu novinářům Sobotka.

Němeček na odpoledním briefingu uvedl, že požadavkům zdravotníků rozumí. Připravuje novelu, která by pravidelně valorizovala příspěvky za státní pojištěnce. Změna by přinesla přibližně tři miliardy ročně, zástupci ministerstva financí ale mají výhrady. Pokud k dohodě nedojde, řešením by bylo připravit do poloviny roku nařízení vlády s jednorázovou valorizací. To by přineslo asi sedm miliard korun.

ČLK požaduje také zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol. V plánu by mělo být zakotveno právo pacienta na svobodnou volbu lékaře a nemocnice, neomezovanou zdravotními pojišťovnami. Seznam zdravotních výkonů, podle něhož se oceňuje práce lékařů, by se měl změnit v reálný ceník s valorizací ceny práce. Růst platů o deset procent by měl být ve všech nemocnicích a léčebnách, kde mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

ČLK žádá rovněž zjednodušení specializačního vzdělávání lékařů a chce zakotvit do novely zákona o zdravotních službách pravomoci pro komoru kontrolovat personální zajištění lékařských zdravotních služeb a ukládat nápravná opatření. Nyní kontrolu provádějí sami zřizovatelé, což nezaručuje podle prezidenta komory Milana Kubka občanům kvalitní a dostupnou péči.

Podle Sobotky dnešní prohlášení ČLK potvrzuje, že zdravotnictví potřebuje pozornost a podporu ze strany vlády. „Současně to ukazuje, že jdeme správným směrem, pokud se snažíme o reformu vzdělávání v oblasti zdravotnictví, o narovnání plateb ze systému zdravotního pojištění a zajistit dostatek kvalifikovaných pracovníků pro zdravotnictví,“ řekl. Připomněl, že mzdová konkurence v Německu a Rakousku je velmi silná a vláda na to musí reagovat. „Bez navýšení prostředků do systému plateb a bez dalšího navýšení platů pro lékaře a zdravotní sestry to podle mého názoru nepůjde,“ shrnul.

Němeček ocenil ČLK, že na hrozbu zhoršení úrovně zdravotního systému upozornila. Pokud se něco zásadně nezmění, situace udržitelná nebude, připustil. Dnes je zdravotnictví velmi efektivní, řekl.

Podle ankety ČLK chybí v krajských nemocnicích 826 lékařů, další chybějí v Praze. Pokud by měli lékaři dodržovat přesně zákoník práce, chybělo by jich ještě víc. Nedostatek pracovníků souvisí podle ČLK právě s nedostatkem peněz. Na lékařských fakultách ročně promuje tisícovka lékařů, ale 200 jich odchází do zahraničí, aniž vůbec začali v ČR pracovat.

„Řada regionálních nemocnic je personálně zdevastovaná a zcela závislá na nejisté práci cizinců. Zavírají se klíčová oddělení, například okresní interny a pediatrie. V mnoha městech a obcích občané marně shánějí lékaře,“ upozornila komora premiéra.

Index kvality zdravotní péče v evropských zemích za rok 2015 vyzdvihuje Českou republiku spolu s Estonskem jako země, které při nízkých celkových výdajích na zdravotnictví nabízejí dobrou péči. Podle Kubka ale je kvalita péče a vysoká efektivita českého zdravotnictví dosahována na úkor spravedlivého odměňování zdravotníků.

-čtk-