Prezident Obama na oficiální fotografii Bílého domu. Parametry jeho zdraví výrazně převyšují průměr mužů stejného věku. Prezident denně cvičí, zdravě se stravuje, nekouří, téměř nepije a má jen trochu stresu v práci a občas pálení žáhy.

Lékařská zpráva o zdravotním stavu Baracka Obamy: Ostatní padesátníci mohou závidět

Během svého úřadování viditelně zešedivěl, říká se, že ze stresu. Prezident Spojených států amerických Barack Obama je ovšem podle lékařů zcela zdráv, ba co víc je výrazně zdravější, než jeho průměrný padesátiletý spoluobčan. Prezidentův lékař poskytl minulý týden médiím podrobnou zprávu, a to i s výsledky laboratorních testů a přehledem užívaných léků. Představuje nám člověka, jehož srdeční tep, ostrost zraku, krevní tlak, cholesterol a další parametry, jsou vzhledem k věku téměř dokonalé. Jediné co občas malinko Obamu trápí je pálení žáhy a jako bývalého kuřáka i chuť na cigaretu, ale tu zvládá s pomocí nikotinové žvýkačky. Podívejte se sami na lékařskou zprávu, volně přeloženou češtiny (na konci článku).

 

Zpráva o lékařském vyšetření zase tak moc Američany nepřekvapila. Je už čtvrtá za jeho prezidentování a Barack Obama si v ní vždycky vedl dobře. Snaží se jít příkladem, protože právě v oblasti zdravotní péče změnil USA. Jeho reforma, známá pod označením Obamacare, totiž není zaměřena jenom na rozšíření zdravotního pojištění na dosud nepojištěné, ale také například na prevenci a vyhledávácí – screeningové – programy, které jsou založeny především na pravidelných zdravotních prohlídkách.

Nejzdravější ze všech prezidentů

Prezident Obama je sportovně založen... Foto: White House
Prezident Obama je sportovně založen… Foto: White House

„Jsem ohromena, v zásadě si vede v každé kategorii velmi dobře. Je mnohem zdravější než průměrný muž jeho věku,“ pochválila prezidenta v NewYork Daily News doktorka Jennifer Haythová, kardioložka z New York-Presbyterian Hospital Columbia.

Obama je také zdravější, než jeho nedávní předchůdci. Je prý jeden z 10 z nejštíhlejších prezidentů v historii. Například perfektně vidí, na Sellenově tabuli u očního lékaře má výsledek 20/20, což znamená, že přečte i ten nejspodnější řádek. George W. Bush používal při čtení brýle a na pravém oku měl hodnoty 20/30 a na levém 20/25. Když ještě byl v prezidentském úřadě Bill Clinton, známý fanda McDonald’s, který se stal později po srdeční operaci veganem, hodnoty hladiny cholesterolu měl třikrát vyšší než Barack Obama.

„Je pro lidi velice důležité nechat se zkontrolovat každý rok. Nejdůležitější co si z toho můžete vzít je, že můžete změnit svůj jídelníček a životní styl a to má dopad na vaše laboratorní výsledky a celkové zdraví bez toho, abyste museli užívat léky,“ zdůrazňuje doktorka Haythová. Podle federálních statistik navštíví svého praktického lékaře kvůli preventivní prohlídce méně než polovina mužů ve věku 45 až 64 let a přitom se tak dá včas zachytit například cukrovka, nebo různé druhy rakoviny ve stadiu, kdy jsou léčitelné.

Nekouří, žvýká (opravdu?)

Fotografie sdílená na sociálních sítích mluvčím italského premiéra Matteo Renziho, kde je jeho šéf s prezidentem Obamou, který, zdá se drží v ruce krabičku cigaret.
Fotografie sdílená na sociálních sítích mluvčím italského premiéra Matteo Renziho, kde je jeho šéf s prezidentem Obamou, který, jak se zdá, drží v ruce krabičku cigaret.

Z nejnovější lékařské prohlídky také vyplynulo, že se prezident Obama drží svého nekuřáctví. Nutkání zapálit si čelí nikotinovými žvýkačkami. Jak uvádí britský Telegraph, Obama nikdy neřekl, kdy přesně začal kouřit, ale jisté je, že s cigaretou ho vídali už na střední škole. V době, kdy se své vášni oddával nejintenzivněji, zdolal 7 až 8 cigaret denně, obvykle se však držel tří cigaret denně. Prý slíbil své ženě Michelle, že s tímto zlozvykem přestane, když mu ona pomůže v prezidentské kampani v roce 2008. Ve skutečnosti se mu podařilo típnout poslední cigaretu až v roce 2010 (aby mohl své dceři říci, že se mu povedlo s kouřením skoncovat).

V polovině minulého roku ovšem do médií pronikla fotografie, která naznačuje, že prezident možná občas hřeší. Pořídil ji mluvčí italského premiéra na setkání šéfů států G7. Bílý dům ponechal incident bez komentáře. Nyní ale lékařská zpráva zní jasně – Barack Obama je „tabacco free“. A měli bychom jí věřit, protože jí sepsala autorita a svého druhu instituce, totiž „The Physician to the President“, říkejme mu zjednodušeně „prezidentův lékař“.

Jeho lékař, jeho stín

Obama se svým lékařem Ronny L. Jacksonsem. Foto: Wikipedia
Obama se svým lékařem Ronny L. Jacksonem. Foto: Wikipedia

Prezidentův lékař, nebo také doktor Bílého domu (White House doctor) je oficiální titul lékaře, který je ředitelem lékařského oddělení Bílého domu. To spadá pod americkou armádu a pokrývá nejen veškeré medicínské záležitosti prezidenta Spojených států, či viceprezidenta a jejich nejbližších rodinných příslušníků, nebo personálu Bílého domu, ale zajišťuje – v případě potřeby – i péči o návštěvníky, ať už přijdou jako turisté (1,5 miliónu ročně), nebo oficiální delegace. Prezidentův lékař je současně i šéflékařem Bílého domu, čili má hlavní konečné slovo jak v manažerských, tak odborných otázkách. Ve svém týmu má 5 dalších vojenských lékařů, 5 sester, 5 lékařských asistentů, 3 mediky, administrativní pracovníky i jednoho IT specialistu.

Prezidentově lékaři se také říká „prezidentův stín“, protože s ním vyráží na palubě Air Force One na zahraniční cesty, či ho provází při kampaních. Má chránit prezidentovo zdraví, ale musí umět provést třeba i urgentní operaci. Prezidentovo letadlo je vybaveno nástroji i operačním stolem a speciálními světly, ale nikoliv už rentgenem, nebo laboratoří.

Prezidentova lékaře si vybírá sám prezident, od roku 2013 tuto funkci zastává kapitán Ronny L. Jackson. Právě on je podepsán pod nejnovější zprávou.

Zpráva o zdravotní prohlídce

Podívejte se na zprávu o zdravotní prohlídce prezidenta Obamy a zkuste si jeho výsledky porovnat se svými.  Do volně přeložené zprávy dr. Jacksona jsme přidali porovnání některých parametrů s údaji průměrných amerických mužů padesátníků – (podle údajů z NewYork Daily News, uvádíme je odlišnou barvou). Originál najdete zde. Physical_Exam_March_2016.

 

Prezidentův lékař

Bílý dům

  1. března 2016

Memorandum pro: Josha Earnesta, asistenta prezidenta a tiskového tajemníka Bílého domu

Od: MUDr. Ronny L. Jacksona, prezidentova lékaře

Věc: Pravidelná lékařská prohlídka 

(v českém pracovně-lékařském pojetí „periodická zdravotní prohlídka“)

Prezident Barack Obama absolvoval svoji čtvrtou zdravotní prohlídku ve funkci prezidenta Spojených států. Provedl jsem a náležitě konzultoval se specialisty vyšetření a diagnostické testy. Prohlídka byla provedena během měsíce února 2016 tak, jak to prezidentův program dovoloval. Předcházející zdravotní prohlídku prezident absolvoval v červnu 2014.

Účelem prohlídky bylo poskytnout veřejnosti aktuální informace o prezidentově současném zdravotním stavu a ujistit se, že se prezident nadále těší dobrému zdraví. Zaměřila se na zdravotní screening (vyhledávání chorob v jejich časných stádiích – pozn. redakce), založený na důkazech a také na prevenci nemocí.

Se souhlasem prezidenta Obamy, zveřejňuji tyto zdravotní informace:

Základní statistka:

Věk: 54 let, 6 měsíců.

Výška: 73,5 palců (186,7 cm, průměr 176,1 cm).

Váha: 175 liber (78,75 kg,  průměr 90,45 kg).

Body Mass Index: 22,8 kg/m2 (průměr 29,2 – hranice obezity).

Klidová tepová frekvence: 56 tepů za minutu (průměr 71).

Krevní tlak: 110/68 mm Hg, (průměr 124 mm Hg, což je prehypertenzní stav).

Pulsní oxymetrie: 98 %  (Pulsní oxymetrie je neinvazivní metoda monitorování kyslíkové saturace, která poskytuje informaci o problémech s transportem kyslíku do tkání – pozn, redakce).

Teplota: 36,6 stupňů C.

Lékařské vyšetření:

Zrak: Zrakové pole bylo normální. Nekorigovaná oboustranná zraková ostrost 20/20. Vyšetření očního pozadí bylo normální. Nebyla zjištěna žádná oční patologie. (78 % dospělých v USA udává určitou míru ztráty zraku – pozn. redakce).

Hlava/sluch/nosní dutiny/hrdlo: Bez nálezu.

Krk: Štítná žláza v normě, není zaznamenána lymfadenopatie (zvětšení uzlin), poslech krčních tepen (krkavic, karotid) normální.

Plíce: Plíce při poslechu čisté.

Srdce: Vyšetření srdce v normě. Pravidelný rytmus. Nezaznamenán šelest ani jiný nález na srdci.

Trávení: Normální nález, nezjištěny žádné útvary, ani zvětšená játra (hepatomegalie) ani slezina (splenomegalie).

Močopohlavní systém: Normální nález

Muskuloskeletální systém: Normální a obyčejný nález.

Neurologie: Vyšetření hlavových nervů, mozkových funkcí, motorických funkcí a senzorického systému v normě.

Dermatologie: Nález na kůži normální. Nezjištěna rakovina kůže, ani akutní či chronická porucha či onemocnění.

Laboratorní výsledky:

Lipidový panel:

Celkový cholesterol                       188 (mg/dL) průměr 203 mg/dL

Triglyceridy                                       15 (mg/dL)

HDL cholesterol                               68 (mg/dL)

LDL cholesterol                                125 (mg/dL)

Poměr cholesterol/HDL                               2,8

Hladina krevního cukru                   83 (mg/dL)

Vitamin D                                          25,5 (ng/ml)

PSA:                                                   084 (ng/ml)

(PSA je Prostatický Specifický Antigen, jehož zvýšené hladiny mohou být spojeny se zvětšením nebo rakovinou prostaty – pozn. redakce).

Další zjištění:

EKG (elektrokardiograf) vykazuje normální sinusový rytmus o frekvenci 64, další zjištění nezajímavá. Všechny prezidentovy screeningové testy aktuálně odpovídají jeho věku.

Zdravotní anamnéza:

Nic významného.

Podstoupené operace:

Žádné.

Sociální anamnéza:

Prezident se nadále zaměřuje na zdravý životní styl. Zdravě se stravuje, zůstává nekuřákem a alkohol pije pouze příležitostně a mírně. Pokračuje v každodenním cvičení se zacílením na aerobní cviky a udržení váhy.

Medikace (léky):

Vitamin D. Denně k udržení normální hladiny vitaminu D

Nexium. V případě potřeby při občasných projevech refluxu (zpětného toku žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu, typickým projevem je pálení žáhy. Lék Nexium obsahuje účinnou látku esomeprazol, inhibitor protonové pumpy – pozn. redakce).

Nikotinová žvýkačka. Užívá příležitostně.

Malarone. Chemoprofylaxe, je indikována během „globálních“ cest do oblastí s výskytem malárie.

Očkování

Rutinní vakcinace, zahrnuje sezónní chřipku, všechna očkování jsou aktuální.

Cestovatelská vakcinace – také je kompletně aktuální.

Souhrn

Prezidentovo celkové zdraví zůstává vynikající a zlepšilo se od jeho poslední prohlídky. Výsledkem zdravého stravování a pravidelného cvičení je zhubnutí (cca 3 kg – pozn. redakce) a nižší hladina cholesterolu.

Všechna klinická data naznačují, že je prezident v současnosti velmi zdravý a že tento stav si udrží během celého svého prezidenství.

-cik-