Dva spolustraníci, matadoři sněmovny a lékaři. Vlevo Jaroslav Krákora, vpravo Jiří Koskuba. Kdyby ten vpravo chodil častěji na zdravotnický výbor, mohl si včera vyslechnout omluvu toho vlevo. Foto: Koláž ZD

Poslanec Krákora se omluvil nepřítomnému kolegovi Koskubovi

Byť hlavním bodem včerejšího programu zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví byl protikuřácký zákon, zabývali se poslanci mimo jiné také přestřelkou svých kolegů z ČSSD. K té došlo při minulé schůzi výboru a psali jsme o ní v článku Komedie, nebo ostuda? „Poslanecký klub mně uložil, že musím vysvětlit, jak jsem to myslel, když jsem řekl o panu kolegovi Koskubovi při komentáři tohoto (tj. protikuřáckého, pozn. red.) zákona, že pro to nic neudělal, a on to pochopil tak, že ho shazuji před vámi, veřejností, voliči. Chtěl jsem říct, že jsem to tak nemyslel – převládly trochu emoce, ale nechtěl jsem ho urazit,“ řekl Jaroslav Krákora.

 

Poslanec Krákora se omlouval za tato slova ze 17.2., která veřejně na mikrofon adresoval Jiřímu Koskubovi: „Už mě z toho bolí hlava. To jsou Jiří, nezlob se, žvásty. On to nikdo neřeší? Tak to řeš, když jsi zákonodárce! To jsou jenom řeči, které jsi tu říkal, tak něco udělej, napiš nějaký zákon, nějaký pozmněňovák. V životě si nic neudělal.“ Je ovšem pravdou, že hovořil poněkud rozčílen po předcházejícím kontroverzním expozé napadeného.

Krákorovu omluvu si však Jiří Koskuba bude muset poslechnout na záznamu (nebo si ji přečíst ve Zdravotnickém deníku) – na zasedání totiž nebyl přítomen. „My jsme bývalí kamarádi a spolužáci. On si na mě podal stížnost, jak písemnou, tak ústní, a chce, aby to bylo řešeno a abych to objasnil. Tak já bych to tímto objasnil: nemělo to vést k dehonestaci poslance Koskuby, byl to emoční, trošku nadsazený výraz, důraznější ohrazení. Myslím si, že ve sněmovně jsou někdy mnohem ostřejší výrazy a nejsou na to stížnosti. A protože poslanec Koskuba tu účast na výboru nemá zrovna nejlepší, tak mi bylo uloženo, abych tuto analýzu přednesl i v jeho nepřítomnosti,“ dodal Krákora.

-red-