Lékaři požadují 10 miliard, ministr Němeček se jejich požadavku přizpůsobil, premiér se hlásí k desetiprocentnímu zvýšení platů (což není totéž) a ministr Babiš nechce dát navíc nic. Výsledek zatím nejistý. Foto: Koláž ZD

Němeček dal k připomínkám návrh na růst odvodů státu na 1007 Kč

Měsíční platba státu za děti, důchodce či nezaměstnané do zdravotního pojištění by od ledna 2017 měla stoupnout z 870 na 1007 korun. Meziročně by tak celkový odvod za státní pojištěnce narostl o 9,88 miliardy korun, uvádí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v návrhu nařízení vlády, který dal k připomínkám. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přilévání peněz ze státní pokladny odmítá.

 

Němeček chce využít nárůst příjmů od státu hlavně k navýšení platů lékařů a sester. Desetiprocentní platový nárůst ve zdravotnictví podpořily vedení ČSSD, odbory, nemocnice, lékařská komora i pacienti.

Babiš ale tvrdí, že hospodaření resortu je netransparentní, peněz na provoz, a tedy i platy, je dost. Před hlasováním ve vládě bude chtít od Němečka vysvětlení, kde je 38 miliard korun, jež dává stát navíc zdravotnictví v letech 2014 až 2016.

Návrhem, který je na vládním webu, se stanoví vyměřovací základ u osoby, za niž je plátcem pojistného na veřejné zdravotní pojištění stát. Z nynějších 6444 korun má stoupnout na 7459 korun.

Získané peníze půjdou přednostně na platy. Další prostředky budou potřeba na moderní technologie a léky, zdravotní péči v sociálních službách a na podporu lékařských praxí v odlehlých regionech. Na pokrytí všech požadavků by v příštím roce zdravotnictví potřebovalo navíc 17,5 miliardy korun. Zbývajících 7,6 miliardy se má získat z předpokládaného nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců, podnikatelů a osob bez zdanitelných příjmů.

Letos stát zaplatí za své pojištěnce zhruba 63 miliard korun, v příštím roce by to mělo být 72,63 miliardy.

Návrh na zvýšení vyměřovacího základu, a tedy odvodů státu do zdravotnictví, musí podle platného zákona předkládat ministerstvo zdravotnictví vládě tak, aby do konce června o změně pro příští rok rozhodla. Němeček připravil už v lednu také návrh novely, která by zavedla pravidelnou valorizaci na základě jasných kritérií, takže by vláda už o navyšování pro každý další rok nerozhodovala.

Pravidelnou valorizaci by chtěl Němeček prosadit od ledna 2017. Vzhledem k tomu, že návrh zavádějící valorizaci nemusí být včas projednán, nebo může být zamítnut, připravil i variantu s jednorázovým navýšením pro příští rok.

Němeček ve zprávě pro vládu uvádí, že pokud stát nepřidá zdravotnictví peníze, nebude možné zvýšit platy zdravotníků. V porovnání s okolními státy jsou platy lékařů a sester v ČR nízké, hrozí další odliv do zahraničí.

„V případě, že by nebyl návrh přijat, hrozí už v příštím roce výrazné omezení péče, nebo naopak ještě vyšší výdaje státního rozpočtu k řešení akutní krize, která bez okamžitého stabilizačního opatření může české zdravotnictví zasáhnout v krátkodobém horizontu,“ varuje Němeček.

-čtk-