Ostrý střet o zdravotnictví momentálně nevede opozice s vládou, ale ministři koaličních stran mezi sebou. Již se přenáší do předvolební vřavy a to je pro jakýkoliv pokrok v rezortu ta vůbec nejhorší zpráva. Foto: Tomáš Cikrt

Babiš musí na platy přidat víc, pokud se nemá škrtat péče o pacienty

Premiér, vicepremiéři, ministr zdravotnictví, odboráři a komora se dnes ráno shodli na desetiprocentním zvýšení platů zdravotníků v příštím roce. Potud idylka končí, neshody panují nad zdroji, z nichž by měl být nárůst čerpán i nad tím, jaká další opatření zdravotnictví potřebuje. Mylně tak média interpretují dnešní schůzku jako „zrození plánu na záchranu zdravotnictví“. Nic takového nevzniklo a ani se nerýsuje. Na programu jsou hádky o peníze a narychlo spíchnutá slohová cvičení.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes drsně přehodil míček na stranu ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), když uvedl, že do zdravotnictví navíc pustí navíc pouze dvě miliardy korun namísto téměř 10 miliard, které po něm kolega z vlády požadoval (na podnět lékařské komory).  Zbytek se má vzít z nárůstu pojistného. Na ministru zdravotnictví teď bude, aby oponoval, že by se tím sáhlo na péči o pacienty. Sám nejnověji odhaduje minimum, které od Babiše potřebuje navíc, na 4 miliardy korun. Zdravotnický deník si provedl svůj odhad a dospěl k částce ještě o více než dvě miliardy vyšší.

Tohle komora chtěla?

Premiér se tvářil spokojeně, protože slíbil deset procent na platy a na tom se všichni shodli. Prezident lékařské komory Milan Kubek a zástupci odborářů byli poněkud rozpačití, neboť si dobře uvědomují, že sice chtějí přidat, ale nikoliv za cenu, že se vezme z vyššího výběru pojistného. Ten by totiž měl saturovat rostoucí náklady na léčbu a vyšší počet výkonů. Jestliže zejména malé nemocnice měly problém přidat v uplynulých dvou letech pět procent na platy (a mnohé proto ani nepřidaly), kde teď vezmou na deset, jestliže Andrej Babiš ze státního přidá jenom zlomek toho, co by potřebovaly. Budou krátit péči? Ministr financí nasadil pózu starostlivého hospodáře a ptá se, kde všechny ty peníze, které až dosud poslal stát navíc do veřejného zdravotního pojištění, jsou.

Očividně nazlobený ministr zdravotnictví Němeček nebyl přizván, aby promluvil společně s premiérem a vicepremiérem před televizními kamerami a ČT ho chytla až o kousek dál, když kvapně opouštěl bojiště, kde dnes tahal za kratší konec. Jeho původní taktika byla podpořit požadavky lékařů na navýšení zdrojů ze státního rozpočtu o 10 miliard, přesměrovat jejich tlak na ministra Babiše a pak uhrát přijatelný kompromis. Jenže ministr financí se zasekl ostřeji, než se čekalo, pustil se do války s lékařskou komorou a zároveň na zdravotnictví založil předvolební kampaň, kterou také hned promptně zahájil. Tím se dostal do výhodné pozice, mohl dnes v podstatě požadavky odmítnout a odpálit odpovědnost za nalezení zdrojů na 10procentní růst platů zpátky na Němečka. A premiér tomu poníženě přihlížel.

Počítejte s námi miliardy

Co říkají čísla? Na některých je shoda, jinde se odhady liší v řádu miliard korun. Shoda mezi ministerstvy financí a zdravotnictví a také zdravotními pojišťovnami snad panuje ohledně odhadu výběru pojistného v příštím roce, mělo by být vyšší oproti letošku o 9 miliard korun. Odlišně ale vidí náklady na desetiprocentní nárůst platů: MF ústy Babiše 6 miliard (dnes na tiskovce), MZ z různých vyjádření 5-7  miliard, zdravotní pojišťovny 10 miliard korun (šéf Svazu pojišťoven Ladislav Friedrich počítal při 5procentím navýšením s náklady 5 miliard).

Ministr Němeček až dosud, ve dvou letech po sobě, navrhoval pětiprocentní nárůst mezd, k čemuž mu pokaždé stačilo zhruba 3,5 miliardy korun. Vloni požadoval po Andreji Babišovi, aby uvolnil navíc 4,3 miliardy, Babiš byl ochoten dát 300 miliónů, vláda nakonec rozhodla, že to bude 1,8 miliardy.  Zbytek se našel ve vyšším výběru pojistného. Letos zatím ministr financí deklaruje, že navíc uvolní opět podobnou částku, pouze 2 miliardy, ale Němeček má vykouzlit nikoliv 5procentní, ale 10procentní navýšení platů. Pokud chce správce státní kasy vzít finanční prostředky, které teď na platy chybí, z navýšení výběru pojistného, měl by říci na úkor jaké oblasti zdravotnictví by to bylo. A v tom je jádro sporu.

Andrej Babiš neustále opakuje, že neví, kam se ty peníze, které jsou do rezortu „navíc“ vlastně ztrácejí. Snadno je ale lze najít, návod například poskytuje již zmíněný odhad šéfa Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha. „Nárůsty úhrad z titulu růstu cen léků a zdravotnických pomůcek po mimořádných vlivech v předchozích letech nutně nastanou a my je odhadujeme také přes 5 mld. Kč. K tomu je navíc nutné připočítat již dlouhodobý mnohem rychlejší nárůst nákladných léčivých přípravků a výkonů ve specializovaných centrech, které … musí být kryty nárůstem úhrad nejméně o další 1 mld. Kč. Stejně tak je nutné kalkulovat s nárůstem výkonů vzhledem ke stárnutí populace, a to i při stávajících regulacích a jejich odhadované účinnosti s dopadem asi 1,2 až 1,5 mld. Kč.,“ uvádí L. Friedrich, který také varuje, že jsou tu další možné zátěže pro zdravotnický rozpočet, například náklady z důvodu již nyní odsouhlasených přístrojových investic (přes 900 miliónů korun), případně další miliardy na léčební konopí, či substituční léčbu.

Když pomineme dvě poslední, poněkud nejasné položky a sečteme kvalifikovaný odhad zkušeného zástupce plátců, zjistíme, že na život zachraňující léčbu, léky, výkony a přístroje bude třeba do systému navíc dodat 5+1+1,5+0,9 = 8,4 miliardy. A teď počítejte dál s námi: pojistné se zvýší o 9 miliard, ministr Babiš uvolní další 2 miliardy, to znamená, že by měl systém navíc 11 miliard. Vezměme z možných odhadů nákladů na 10procentní růst mezd kompromis mezi Babišem a pojišťovnami, tedy 7 miliard a připočtěme střízlivě odhadované navýšení nákladů na léčbu od Svazu pojišťoven 8,4 miliard. Rozdíl mezi příjmy a výdaji činí minus 4,4 miliardy (11 – 15,4). Zdravotnický deník tak dochází k vyššímu číslu, než o jakém hovořil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, když dnes České televizi řekl, že „naráží na nedohodu s ministerstvem financí“ a že na desetiprocentní nárůst potřebuje „minimální posílení zdrojů ve zdravotnictví o 4 miliardy korun.“ Podle našich odhadů je potřeba celkem navíc přes 6 miliard, tedy k již avizovaným dvěma, které ministr financí přislíbil, přidat ony více než čtyři miliardy.

Zdroj: Zdravotnický deník
Zdroj: Zdravotnický deník

Dozajista lze najít rezervy v systému, ale jejich vyčíslení by momentálně bylo ryzí spekulací a také neleží zrovna na zemi, kde by se daly jen tak sebrat. Při jakékoliv racionalizaci přicházejí úspory až se zpožděním. Jinou možností je škrtnout péči, pak by ale měl ministr financí vystoupit v televizi a sdělit voličům, že souhlasil s navýšením platů o deset procent, současně že nedá navíc z rozpočtu více než dvě miliardy a že se tedy škrtne navýšení pro špičková centra zachraňující životy, léky, přístroje, jednoduše, že se omezí péče.

Navýšení o deset miliard je pasé

Do konce měsíce května bychom se měli dozvědět, jaký budeš další postup. Vláda pak musí schválit navýšení peněz za státní pojištěnce, což budou ony peníze navíc, který stát pošle do systému. Původně Svatopluk Němeček navrhoval pravidelnou valorizaci (změnou zákona, jak předpokládá programové prohlášení vlády), kdy by do systému přitékalo 3 až 3,5 miliardy ročně navíc, počítal přitom s 5procentním růstem platů. Ani s tímto decentním návrhem Andrej Babiš nesouhlasil. Po tlaku České lékařské komory a objektivním zhoršením personální situace v českém zdravotnictví, se Němeček postavil za její požadavek na navýšení o 10 miliard korun ročně. Do vlády pak připravil návrh nařízení, jímž se meziročně by odvod za státní pojištěnce narostl o 9,88 miliardy korun, představil ho před cca 14 dny. Tento návrh je po dnešku definitivně mrtvý a diskuse o navýšení se vrací na začátek.

Tomáš Cikrt