V českém zdravotnictví pracuje zhruba 90.000 sester, všeobecná sestra se specializací v ČR bere průměrně 28.348 korun. Foto: Wikipedie

Povolání sestry je podle průzkumu prestižní, plat tomu neodpovídá

Všeobecné sestry drží podle únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) třetí příčku v žebříčku prestižních povolání, k nadprůměrným platům jim to však nepomáhá. ČTK to sdělila Česká asociace sester (ČAS). Podle ní je realitou pro sestry průměrný plat, fyzická a psychická náročnost, přesčasy a stres. Sestry z nemocnic proto odcházejí, řada oddělení omezuje provoz nebo se i zavírá.

Přilákat sestry zpět a udržet ty, které v nemocnicích zůstaly, má pomoci rychlý růst platů. Odbory prosazují desetiprocentní navyšování tři roky za sebou, celkem tedy o třetinu. Vládní koalice nyní řeší navýšení odvodů státu pro příští rok, které by dodalo nemocnicím prostředky pro růst výdělků. Vedle státních nemocnic by měly přidat také akciové společnosti spravované kraji, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o tom chce podepsat s kraji memorandum.

V žebříčku prestižních povolání vedou lékaři před vědci a všeobecnými sestrami, za nimi jsou učitelé na vysokých a základních školách. V průzkumu CVVM odpovídalo 1080 lidí, průzkum dlouhodobě sleduje 26 profesí. Všeobecné sestry dosáhly 73,9 bodu ze sta možných. Mezi lety 1990 a 2013 se popularita sester zvýšila o devět procentních bodů.

„Jsme rádi, že naše povolání vnímá veřejnost velmi pozitivně. Doufáme, že vysoká prestiž se začne projevovat i v našich pracovních podmínkách. Současná situace není ideální a měla by být co nejrychleji řešena,“ řekla prezidentka ČAS Martina Šochmanová.

Při porovnání průměrných výdělků pěti nejuznávanějších profesí vycházejí všeobecné sestry s učiteli základních škol nejhůře. Lékař specialista dostává průměrně 44.102 korun, výzkumník ve fyzikálních oborech 42.242 Kč a vysokoškolský pedagog 36.715 korun. Všeobecná sestra se specializací dostává 28.348 korun a učitel odborných předmětů 23.424 korun.

V českém zdravotnictví pracuje zhruba 90.000 sester, přesné statistiky nejsou. Podle ČAS chybějí stovky sester. „Je potřeba urychleně řešit nedostatek sester a zdravotnických asistentů, a to včetně jejich kompetencí, jinak pravděpodobně brzy dojde k razantnímu omezení zdravotní péče,“ varovala členka prezidia ČAS Jana Fejfarová.

-čtk-