Příušnice se šíří podobně jako běžná chřipka, inkubační doba činí 12 až 21 dnů. Nemoc napadá příušní slinné žlázy, které se nacházejí mezi dolní čelistí a ušním lalůčkem v příuší, zde se také nemoc projevuje otoky a bolestivostí. Foto: Wikipedie

V Jihočeském kraji prudce roste počet případů příušnic, už na 688

V Jihočeském kraji pokračuje výrazný růst počtu pacientů s příušnicemi. Ke konci dubna jich hygienici evidovali 688, zatímco za celý loňský rok šlo pouze o 10 případů. Podle dat z minulosti by v květnu měl nastat útlum šíření této nemoci. Příušnice letos nejvíce zasáhly věkové skupiny od 15 do 24 let. ČTK to řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Většinou jde o případy, kdy pacienti v dětství byli očkováni, ale už po čase nepodstoupili druhé očkování, které je podle hygieniků nezbytnou součástí. „Hladina protilátek po očkování tím pádem klesla. My to vše ale budeme vyhodnocovat po skončení epidemie,“ uvedla Luňáčková.

Podle ní jde většinou o případy s lehčím průběhem nemoci. I to napovídá tomu, že to patrně budou lidé, kteří v dětství podstoupili očkování. „Pokud někdo není očkovaný a dostane příušnice, vytvoří si celoživotní imunitu. Ale průběh takové nemoci může být mnohem komplikovanější, doprovázený například meningitidou,“ řekla Luňáčková.

Očkování proti příušnicím je už delší dobu součástí takzvané trivakciny. Kromě toho ji tvoří ještě očkování proti zarděnkám a spalničkám. Někteří rodiče však z různých důvodů děti očkovat nenechávají.

Onemocnění v dospělém věku představuje riziko v podobě zánětu varlat u mužů nebo zánětu vaječníků či slinivky u žen. Tento stav může způsobit i doživotní neplodnost pacienta. Virus příušnic se vyskytuje hlavně na sliznici v ústech. Prostřednictvím slin nakaženého člověka se může šířit dál. „Lidé v tomto případě moc nedodržují opatření, které by měli. Takže se klidně napijí ze stejné skleničky jako nemocný člověk nebo kouří společně jednu cigaretu,“ uvedla Luňáčková. Podle ní také řada pacientů svůj stav podceňuje a nezůstává s příušnicemi dostatečně dlouhou dobu doma. „Domlouváme proto třeba ve školách, aby ti nemocní byli minimálně dva týdny v izolaci,“ řekla.

-čtk-