Ministr Svatopluk Němeček udělal podle šéfa lékařské komory Milana Kubka (vpravo) chybu, když ustoupil od původní částky. Foto: Tomáš Cikrt

Vláda dá navíc za státní pojištěnce jenom 3,6 mld. Němeček podle komory udělal chybu

Růst odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun, který dnes schválila pro příští rok vláda, podle zdravotníků na slíbené zvýšení platů v nemocnicích nestačí. Nepodaří se podle nich získat nové pracovníky, takže ti dosavadní budou ještě víc přetíženi a odchody z nemocnic budou pokračovat. Kvalita a dostupnost péče je ohrožena, varovali oslovení zdravotníci.

 

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) je ale přesvědčen, že přidělená částka stačit bude. Počítá s penězi, které získá resort z vyššího výběru pojistného od zaměstnanců, firem a osob bez zdanitelných příjmů. Původně v souladu s představami lékařské komory, lékařských a zdravotnických odborů, nemocnic i pacientů chtěl získat 9,88 miliardy korun. Když mu ministr financí Andrej Babiš (ANO) sdělil, že může počítat nanejvýš se dvěma miliardami, a dalších devět miliard dostane z vyššího výběru pojistného, Němeček svůj požadavek snížil na 5,05 miliardy. Ve vládě dnes ale ani s ním neuspěl.

„Ministr Němeček udělal obrovskou politickou chybu tím, že od původní částky ustoupil. Znevěrohodnil tím své výpočty, pak už nešlo o seriózní jednání, ale handl jako na perském trhu,“ řekl ČTK prezident České lékařské komory Milan Kubek. Zdravotnictví se podle něj dostane do velkých problémů, na desetiprocentní zvýšení platů nebude, na to by podle propočtů komory bylo zapotřebí 7,5 miliardy. Nebude ani na valorizaci úhrad ambulancím, na nové léky pro lidi s rakovinou či roztroušenou sklerózou.

Vládě Kubek vytkl, že neplní své programové prohlášení, slíbila pravidelnou valorizaci odvodů do zdravotního pojištění. „Rozhodnutí vlády je chybné, nepřispěje ke zklidnění,“ řekl. Kampaň Zdravotnictví volá o pomoc podle něho pokračuje.

Také podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela není přidělená částka dostatečná. „Bude obtížné zachovat kvalitu a dostupnost péče, rozhodně se nepodaří zlepšit pracovní podmínky a povede to k dalším odchodům,“ řekl Engel ČTK.

Podle právníka Asociace českých a moravských nemocnic Stanislava Fialy nebude na desetiprocentní růst platů, ani požadovaných pět miliard korun by nestačilo. Zvyšovat platy se nebudou. Navíc je ohrožena kvalita a dostupnost péče. Lékaři a sestry budou nadále přetíženi, nemocnice neudrží dosavadní zaměstnance, natož aby nabírali nové,“ řekl ČTK.

Desetiprocentní platový nárůst ve zdravotnictví podpořily odbory, nemocnice, lékařská komora i pacienti. Shodla se na něm vládní koalice. Letos stát zaplatí za své pojištěnce zhruba 63 miliard korun, příští rok by to tedy mělo být 66,6 miliardy.

-čtk-