Ukrajinští lékaři a sestry získají v Česku pracovní povolení snáze. Lze očekávat, že k nám takto přijdou desítky až stovky sester, kterých je na Ukrajině přebytek. Foto: koláž ZD

Ukrajinští zdravotníci dostanou povolení k práci v Česku rychleji

Nově i zdravotní sestry a lékaře bude do Česka lákat projekt ministerstva zahraničí pro získávání ukrajinských pracovníků. Zatím se do projektu, který má urychlit cestu vysoce kvalifikovaným pracovníkům z Ukrajiny do Česka, za první půlrok zapojilo jen 69 lidí. Pilotní program byl určen pro speciality v IT. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům řekl, že ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí byly změněny parametry programu.

 

Zaměstnavatelé budou moct nabízet průměrnou mzdu v kraji tam, kde dosud byla požadovaná ve výši 38.400 korun. Program bude vypsán i pro pracovníky ve zdravotnictví. „Zájem bude veliký, upravili jsme to tak, aby to nebyly pouze sestry do nemocnic. Snížili jsme počet zaměstnanců, který musí zaměstnavatel zaměstnávat z pěti na tři, takže to půjde využívat i v ordinacích,“ uvedl. Zdravotnictví by podle něj měly odpovídat i nabízené platové podmínky.

Zjednodušení pracovního povolení už minulý týden na konferenci HealthCare Institute kvitoval ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Ten také poukázal na to, že na rozdíl od České republiky mají na Ukrajině sester přebytek. „Nemůžeme ale čekat, že nám to problém (s nedostatkem sester) vyřeší, jedná se o desítky až stovky zdravotních sestřiček,“ upozornila tehdy náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Zaměstnavatelé kabinet a úřady za pomalé vyřizování povolení lidem z Ukrajiny kritizují. Podle Hospodářské komory skončil projekt fiaskem. Firmy žádají možnost získat i méně kvalifikované ukrajinské síly, odbory jsou proti.

Nezaměstnanost v Česku v dubnu dosahovala 5,7 procenta. Bez práce bylo 415.000 lidí. Úřady práce evidovaly přes 124.000 volných míst. Podle analytiků nezaměstnanost v květnu ještě poklesla. Zaměstnavatelé si stěžují na to, že v Česku už nejsou schopni najít pracovníky. Stojí o síly z Ukrajiny, a to o ty s nižší kvalifikací. Chtějí třeba kovodělníky, svářeče, nástrojáře, šičky či řidiče. Odbory s přivážením ukrajinských pracovníků nesouhlasí. Podle nich je nutné nejdřív zaměstnat místní.

-čtk, mk-