Od 1. června do 7. července lékaři Na Bulovce předepsali zhruba 13.000 receptů, z nich bylo 2103 eReceptů. Podle SÚKL vystavuje eRecepty v Česku již 477 zdravotnických zařízení, z toho 32 nemocnic a poliklinik. Ilustrační foto: Simple Tasks

V ČR píše eRecepty 32 nemocnic, nově i Bulovka

Nemocnice Na Bulovce přechází na elektronické recepty a do konce letošního roku by je měla vystavovat všechna oddělení, řekl včera ČTK mluvčí nemocnice Martin Šalek. O této možnosti se pacienti dozvědí na nemocničním webu. Podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vystavuje eRecepty v Česku již 477 zdravotnických zařízení, z toho 32 nemocnic a poliklinik. Nejvyšší podíl má Fakultní nemocnice Plzeň, kde tyto recepty předepisují již všichni lékaři.

 

Bulovka v červnu ověřila elektronické recepty v pilotním provozu na kožní klinice. „Výsledkem byla spokojenost pacientů i nemocnice. Proto jsme rozšířili seznam pracovišť, kde se pacienti s eReceptem setkají také. Připojilo se oční oddělení, neurologie, pediatrie, gynekologie, ORL, infekční klinika a ortopedie,“ uvedla ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská, která do konce letošní roku plánuje převést na eRecepty celou nemocnici.

I když stále převažují papírové recepty, podíl eReceptů roste. Od 1. června do 7. července lékaři Na Bulovce předepsali zhruba 13.000 receptů, z nich bylo 2103 eReceptů. Šalek doplnil, že pro pacienty je elektronický recept výhodnější. Je bezpečný, zamezuje chybám, které se stávají při předepisování na papírové recepty, a veškeré informace jsou snadno dohledatelné.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky se ročně vydá v Česku kolem 70 milionů receptů. V roce 2013, ze kdy jsou poslední dostupná data, připadala na jeden recept ve veřejné lékárně léčiva v hodnotě 620 korun, v nemocniční lékárně 1153 korun. Tržby lékáren činily 73,9 miliardy korun, z toho za léčiva 65,528 miliardy korun.

Mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková ČTK řekla, že od zprovoznění systému, tedy od konce června 2016, bylo v ČR vystaveno 390.223 eReceptů a vydáno na 250.480 eReceptů. „SÚKL eviduje zvýšený zájem jak ze strany ambulantních zařízení, tak i větších zdravotnických zařízení. Z počtu vystavených a vydaných eReceptů je patrné, že poptávka a zájem stále rostou,“ uvedla.

Elektronický recept zasílá lékař do centrálního úložiště v SÚKL, pro vyzvednutí léku dostane pacient od lékaře kód. Lék si pak může vyzvednout v kterékoli lékárně, která je vybavena k tomu, aby si recept v centrálním úložišti vyhledala. Bulovka svým pacientům radí, aby si lék vyzvedávali v její nemocniční lékárně, podpoří tím totiž rozvoj své nemocnice.

-čtk-