Prezentace Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Navenek vše funguje tak, jak má, ale uvnitř vládne napětí. Foto: ZZS JMK

Náměstek ředitele záchranky, kde je napjatá situace, rezignoval

Náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Rudolf Zvolánek rezignoval. ČTK to řekl ředitel záchranky Milan Klusák. Podle něj náměstek odstoupil z osobních důvodů, k podrobnostem se vyjadřovat nechtěl. Zvolánek potvrdil osobní důvody svého rozhodnutí, zároveň ale uvedl, že souvisí také s aktuální situací v záchrance, která by se po jeho odstoupení mohla uklidnit. Odboráři v záchrance vyhlásili v červenci stávkovou pohotovost.

Na náměstkovo rozhodnutí upozornila Česká televize. Zvolánek chce dále působit u záchranky jako lékař. „Popravdě v to trochu doufám,“ řekl Zvolánek ČTK k očekávanému uklidnění situace v záchrance. Stávkovou pohotovost v krajské záchranné službě podpisem podpořila asi polovina z více než 500 zaměstnanců. Kraj jako zřizovatel vyslal do organizace kontrolu.

Hejtman Michal Hašek (ČSSD) vnímá Zvolánkovo rozhodnutí jako osobní vstřícný krok ze zklidnění situace a obnovení komunikace i sociálního dialogu mezi odbory a vedením. „Zároveň upozorňuji, že dosud neskončila krajská kontrola v Záchranné zdravotnické službě Jihomoravského kraje, a rezignace tedy nesouvisí s jejími závěry,“ sdělil ČTK Hašek. Zvolánkovi poděkoval za jeho práci.

Odbory v minulých měsících nesouhlasily s některými kroky vedení organizace. Například poukazovaly na zrušení několika výjezdových posádek s lékařem, podle nich špatnou personální politiku a přehnanou kontrolu ze strany inspektorů provozu.

-čtk-