Nedostane píchanec, nedostane ani dávky, ani nemůže do jeslí či školky. Podle australské vlády restrikce přinesla své ovoce. Proočkovanost stoupla. Foto: Archiv

Odmítáte očkování? Zapomeňte na dávky na děti. Australský přístup nese ovoce

Od zahájení programu, který penalizuje rodiče za to, že odmítají očkování svých potomků, bylo nově naočkováno 5 738 dětí a dalších 148 tisíc dětí bylo přeočkováno. Nařízení federální australské vlády platí od 1. ledna 2016 a bylo přijato jako reakce na rostoucí počty rodičů, jež odmítali nechat očkovat své děti, a tak je vystavovali riziku, že zbytečně onemocnění infekčními chorobami, před kterými chrání právě očkování.

 

Rodiče, kteří odmítají své děti nechat očkovat, ztrácí nárok na sociální dávky na děti a to až do výše 15 tisíc australských dolarů ročně, tedy asi 273 tisíc korun. Právě toto nařízení federální australské vlády známé jako „no jab, no pay“ přináší první výsledky. Od 1. ledna 2016, kdy vstoupilo v platnost, bylo nově naočkováno 5 738 dětí, které nikdy v minulosti očkovány nebyly. Dalších 148 tisíc dětí, které nebyly řádně očkovány podle očkovacího kalendáře, například jim nebyly podány všechny potřebné dávky vakcín, pak bylo v tomto časovém období doočkováno. Informovala o tom australská televizní stanice ABC.

Podle ministra sociálních věcí Christiana Portera toto řešení, kdy jsou rodiny trestány za odmítání očkování odebráním sociálních dávek, sice není ideální, nicméně přináší prokazatelné výsledky. „Stáli jsme před situací, kdy nám lékařská komunita říkala, že je potřebné, aby proočkovanost dětské populace kvůli funkční kolektivní imunitě dosáhla 95 %, nicméně skutečná čísla stále klesala a klesala,“ uvedl pro ABC ministr. „Rádi bychom to změnili nějakým jiným způsobem, ale toto se ukázalo jako velmi praktické a efektivní – a také to funguje,“ dodal ministr. Podle něj se nyní mohou cítit rodiče bezpečně, když dávají své děti do jeslí a mateřských škol, protože vláda zavedla politiku, která vede ke zvýšení proočkovanosti dětské populace. „Proočkovanost klesla na historicky nízkou úroveň a byli jsme svědky znovuobjevení chorob, které se u nás roky nevyskytovaly,“ vysvětlil ministr vládní rozhodnutí.

Až naočkujete děti, dostanete peníze od státu

V Austrálii není očkování pro děti povinné, nicméně neočkované děti nemohou být přijaty do zařízení péče o děti, jako jsou jesle a mateřské školky. Toto opatření se netýká děti, které nemohou být očkovány ze zdravotních důvodů. Dalším krokem australské vlády, který má za cíl zvýšit klesající proočkovanost dětské populace, je pak tlak na rodiče odmítající očkování právě skrze peníze. Konkrétně mohou rodiče, kteří odmítají očkování, přijít až o 15 tisíc australských dolarů ročně, tedy asi 273 tisíc korun, ve formě přídavků na děti, daňových úlev a další finanční zvýhodnění. Pokud však své děti nechají očkovat, opět mají na tyto prostředky nárok. Ani toto opatření se netýká rodin, jejichž děti nemohou být očkovány ze zdravotních důvodů.

Jak upozorňuje portál Sciencealert.com, rodiče i nadále mohou očkování odmítat z různých, například náboženských, filosofických nebo „co jsem si přečetl na internetu“ důvodů, avšak vláda jim může zadržet čerpání finančních prostředků až do výše 15 tisíc australských dolarů ročně. „Jasně, že se to může zdát drsné, odříznout rodiny v nouzi od sociálních dávek, ale vystavit děti zbytečně riziku je zatraceně odporné. Doufejme, že tato čísla (o nárůstu proočkovanosti – pozn. redakce) budou v dalších šesti měsících ještě působivější a konečně budeme moci skoncovat s anti-vaxx sentimentem v zemi. Zbytek světa by to měl vzít na vědomí,“ informuje o vývoji situaci Sciencealert.com.

Očkování znamená lepší start do života

Podle údajů australských úřadu politika „no jab, no pay“ vedla ke zvýšení dětské proočkovanosti. U ročních a pětiletých dětí je nyní 93 %. „Je skvělé vidět rodiny, které dávají své děti očkovat. Aby naše děti měly co možná nejlepší ochranu proti onemocněním, jako je černý kašel, chceme dosáhnout cíle 95 % proočkovanosti a je jasné, že politika „no jab, no pay“ nám v tomto pomáhá,“ popsal ministr Porter s tím, že rostoucí proočkovanost dětí je dobrou zprávou pro veřejné zdraví a bezpečnost. Očkování je podle něj pro děti velmi důležité pro úspěšný start do života.

„Jsem obzvláště potěšen, že velké množství odpůrců očkování přijalo tuto zprávu a udělalo dobrou věc pro své děti i pro celou komunitu,“ je přesvědčený ministr. Pokud dítěti mladšímu 14 let v Austrálii chybí nějaké očkování, mají rodiče s ním navštívit lékaře nebo poskytovatele očkování s tím, aby se domluvili na doplnění chybějícího očkování podle očkovacího kalendáře. Dospívající starší 14 let si pak mohou informace o tom, jak byli očkování a zda jim nějaké očkování nechybí, ověřit sami.

 Ludmila Hamplová