Nedávno potvrzený ředitel VZP Zdeněk Kabátek se včera v Otázkách Václava Moravce nedal dotlačit do politických proklamací. Držel se své role manažera, který nemůže překračovat hranice politického zadání. Foto: TC

Šéf VZP: Valorizace není jediný klíč ke stabilizaci zdravotnictví

Pravidelná automatická valorizace plateb za státní pojištěnce není základním klíčem, který by stabilizoval financování zdravotnictví. Ve včerejším pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek. V případě ekonomického poklesu podle něj nemůže zdravotnický systém „udržet nad vodou“. Prosazení pravidelné valorizace požaduje Česká lékařská komora (ČLK), které ho ve čtvrtek slíbil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

 

Němeček ve čtvrtek na mimořádném sjezdu ČLK v Praze řekl, sociální demokracie ve vládě automatické valorizace prosadí. S opatřením nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO), kabinet projednávání Němečkova návrhu koncem srpna přerušil. Komora požaduje, aby se platby státu postupně zvyšovaly s nárůstem vyměřovacího základu z 25 na 50 procent průměrné mzdy.

Kabátek dnes uvedl, že jako od ředitele pojišťovny od něj nelze čekat, že se bude růstu příjmů vymezovat. Valorizaci však nepovažuje za jediný základní klíč k řešení. „Je potřeba vnímat i jiné aspekty, růst ekonomiky nemusí být časově neomezený,“ řekl. Je iluzí, že platby státu za jeho pojištěnce mohou systém udržet nad vodou, pokud by došlo k výraznému ekonomickému poklesu, dodal. Za jeden z možných nástrojů ke stabilizaci považuje komerční připojištění.

Kabátek v pořadu České televize také řekl, že pacienti by neměli platit za obyčejné amalgámové plomby. Česká stomatologická komora v květnu požádala politiky, aby opatření zvážili. Částku 1,5 miliardy korun, kterou za ně ročně pojišťovny dají, by se podle nich dala lépe využít k prevenci zubních kazů. „Základní stomatologická péče by měla být předmětem všeobecného zdravotního pojištění,“ řekl. Současný systém je u zubařů podle něj nastaven férově.

-čtk-