Staronové členky správních rad zdravotních pojišťoven, zleva Helena Rögnerová a Lucie Krausová. Foto: Archiv

Ministr navrhuje prodloužit mandát ve správních radách Krausové ve VoZP a Rögnerové v OZP

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navrhuje vládě, aby jmenovala členkou správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny České republiky (VoZP) do druhého funkčního období Mgr. Lucii Krausovou, ředitelku legislativního odboru ministerstva zdravotnictví, a dále aby jmenovala členkou správní rady Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP) ve druhém funkčním období Ing. Helenu Rögnerovou, ředitelku odboru dohledu nad zdravotním pojištěním.

 

Ministr návrh podává vzhledem k tomu, že 14. listopadu skončí oběma dámám jejich funkční období a on chce, aby ve své práci pokračovaly.  Vláda podle zákona č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, jmenuje a odvolává 5 členů správních rad zaměstnaneckých pojišťoven právě na návrh ministra zdravotnictví.

Ekonomka Helena Rögnerová ve zdravotnictví pracovala již před rokem 1989, když připravovala rozpočet Státního ústavu národního zdraví. V devadesátých letech vedla cizinecké oddělení Nemocnice Na Homolce, pak pracovala v První americko-české pojišťovně a vedla také svoji poradenskou firmu. V letech 1996-1999 byla ředitelkou pražské FN Motol. Posléze se dala na politiku, v letech 2000-2006 byla senátorkou v klubu nezávislých. Krátce se mihla v Evropském parlamentu. V letech 2007-2011 byla jednatelkou holdingu Mediterra a ředitelkou Rehabilitační kliniky Malvazinky. Od roku 2012 je ředitelkou Odboru dohledu nad zdravotním pojištěním MZ ČR s krátkou přestávkou, kdy zastávala funkci náměstkyně pro zdravotní pojištění.

Právnička Lucie Krausová začínala kariéru jako asistentka advokátní kanceláře Černý-Raupachová. Od roku 2002 pracovala na ministerstvu práce a sociálních věcí jako odborný referent a zástupce oddělení. Od roku 2010 je ředitelkou legislativního odboru ministerstva zdravotnictví.

-cik-