Síly ve správní radě VoZP jsou podle zákona rozděleny tak, že ministerstva obrany a financí jsou odkázána na spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a naopak. Pokud se nemá nadále prodlužovat právně pochybný stav a rozkol ve vedení pojišťovny, měli by se ministři dohodnout. Svatopluk Němeček z ČSSD (na snímku) k jednání vyzval své dva kolegy z hnutí ANO. Foto: Tomáš Cikrt

Němeček vyzval ministerstva obrany a financí k jednání o vojenské pojišťovně

Krizi v řízení Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) by mohlo vyřešit společné jednání legislativních náměstků tří klíčových ministerstev. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s tímto návrhem oslovil v dopise z 29. září své vládní kolegy z hnutí ANO – ministra financí Andreje Babiše a obrany Martina Stropnického. Rovnou také za svůj rezort pověřil tímto jednáním náměstka Radka Policara. Redakce Zdravotnického deníku má text dopisu k dispozici.

 

„V souvislosti s alarmujícími okolnostmi, které nastaly ve Vojenské zdravotní pojišťovně České republiky a vzhledem k nutnosti předejít případným škodám, navrhuji společné jednání zástupců našich resortů v co nejkratším čase,“ píše v úvodu dopisu S. Němeček. Ministr zdravotnictví navrhuje, aby se setkali náměstci pro legislativu a právo tří ministerstev, kteří by právně posoudili současný stav a projednali společný postup zástupců rezortů ve správní radě pojišťovny.  Měli by dospět k otevřenému a transparentnímu výběrovému řízení na post generálního ředitele pojišťovny, „což je cíl, který zcela jednoznačně podporuji,“ píše Svatopluk Němeček.

Jak už Zdravotnický deník informoval, nad VoZP stále visí hrozba uvalení nucené správy. Přestože se ještě před několika dny zdálo, že už je každým dnem na spadnutí, ministr Němeček se nyní pokouší najít méně dramatickou cestu řešení složité situace, kdy má pojišťovna dva ředitele a dvě předsedkyně správní rady a vede se spor o tom, které právní akty jsou platné a které nikoliv.

Mimořádné zasedání správní rady, která se uskutečnilo 23. září za nesouhlasu její předsedkyně Jitky Šebkové, vedlo k odvolání ředitele Karla Šteina a volbě nového ředitele, i k volbě nové předsedkyně Lenky Poliakové. Toto zasedání probíhalo v režii zástupců ministerstev obrany a financí. Zástupci ministerstva zdravotnictví, které jeho svolání považovalo za neplatné, se ho nezúčastnili. Ministr Němeček Zdravotnickému deníku tehdy řekl, že za situace, kdy nebyla správní rada právoplatně svolána a kdy se jí účastnily osoby, které nejsou jejími řádnými členy, si každý, kdo na ní hlasoval, musí uvědomit, že jeho jednání může mít na pojišťovnu zásadní dopady, včetně finančního. „Jmenování nového ředitele tímto způsobem může situaci v pojišťovně ještě více destabilizovat,“ dodal pro ZD Svatopluk Němeček.

Ministr pak dopisem z 26. září uložil generálnímu řediteli VoZP Šteinovi, aby odstranil nedostatky a zjednal nápravu, konkrétně, aby došlo k nahrazení těch osob ve správní i dozorčí radě, jež nesplňují podmínky zákona 280/1992, o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, osobami, které je splňují. Jako nejzazší termín ministr stanovil 15. listopad. „Současně jsem generálního ředitele VoZP upozornil, že nesplnění výše uvedených opatření může ve svém důsledku vyústit ve vyhlášení nucené správy nad zdravotní pojišťovnou,“ zdůrazňuje ministr Němeček v aktuálním dopise ministrům obrany a financí.

-cik-