Populace všeobecných praktických lékařů pro děti a dorost a pediatrů výrazně stárne, v Ústeckém kraji je více než 49 % z nich ve věku nad 60 let. Foto: Wikipedie

Poslanci zdravotnického výboru se rozmysleli, dětští praktici by měli mít svůj základní obor

Praktičtí lékaři pro děti a dorost dosáhli dílčího vítězství ve sněmovním zdravotnickém výboru. Ten totiž včera jako garanční výbor doporučil schválit zařazení dětských praktiků na seznam základních oborů. Jak už na předchozích zasedáních uvedli někteří poslanci, s komplexním pozměňovacím návrhem k novele zákona o postgraduálním vzdělávání, který navýšil množství oborů z 33 na 43, padl hlavní uváděný důvod ke sloučení s nemocničními pediatry – tedy redukce počtu specializací.

 

Těsně a na poslední chvíli, ale přece – tak by se dala shrnout podpora znovuzařazení dětských praktiků na seznam základních oborů. Tedy alespoň na zdravotnickém výboru. Jeho poslanci se tematice věnovali na pěti zasedáních, a i když mnoho z nich bylo proti sloučení dětských praktiků a nemocničních pediatrů do jednoho oboru, do druhého čtení šlo z výboru doporučení hovořící pro jednu společnou specializaci. Situaci tak změnil až včerejší garanční výbor.

„Kampaň ze strany lékařů pro děti a dorost je čím dál militantnější, poslední dobou až na úrovni šíření poplašných zpráv,“ okomentoval včera situaci náměstek MZ pro legislativu Radek Policar. Poslanci se však tentokrát přiklonili na stranu dětských praktiků, kteří proti změně bojují, a těsně tak prohlasovali doporučení návrhu Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL).

Mezi další pozměňovací návrhy, které výbor včera doporučil ke schválení, patří změny týkající se funkčních kurzů, revizní činnosti a započtení kurzů absolvovaných při mateřské u pediatrů, prošel i návrh Marka Bendy (ODS) ohledně zrušení povinnosti mít osvědčení profesní komory pro funkci vedoucího lékaře, lékárníka či primáře.

-mk-