V areálu nemocnice Motol by v příštích letech mělo vzniknout ubytovací zařízení pro rodiče hospitalizovaných dětí, které za 50 milionů korun plánuje vybudovat nadační fond Dům Ronalda McDonalda. Zástupci NF Klíček, který včera začal vyklízet prostory nemocnice, dávají svůj konec v Motole do souvislosti s tímto plánem. Foto: Wikipedie

Ubytovna Klíček po 23 letech opustila nemocnici Motol

Nadační fond Klíček, který 23 let provozoval v areálu Fakultní nemocnice Motol ubytovnu pro rodiče hospitalizovaných dětí, včera odpoledne začal s vyklízením prostor. Fond se s nemocnicí nedohodl na další spolupráci a musí prostory opustit. Poslední jednání mezi oběma stranami se uskutečnilo minulý týden, ke shodě ale nedospělo. Nemocnice chce v těchto místech zřídit ubytování pro sestry, které mají příslužbu.

 

Nemocnice v minulosti Klíčku k užívání místností udělila písemné povolení, nájemní smlouvu s fondem však v písemné podobě neuzavřela. Klíček pokoje vybavil a provozuje je na vlastní náklady, nemocnici ale za nájem ani energie neplatí.

Nemocnice s Klíčkem letos ukončila spolupráci. Zdůvodňovala to novou legislativou, která přísněji upravuje nakládání s veřejným majetkem. Fond ale tvrdil, že změna zákona dalšímu provozu ubytovny nebrání. Nemocnice už dříve uváděla, že chce mít prostory ve své správě.

Motol také v minulosti poukazoval na to, že poskytuje stejné ubytovací služby. Obsazeno má průměrně asi 30 procent ze 63 lůžek. Podle některých rodičů ale v nemocniční ubytovně na rozdíl od pokojů Klíčku není dostatečné zázemí. Za zachování Klíčku také vznikla v minulých měsících petice, kterou podepsalo přes 13.000 lidí a kterou v září projednal petiční výbor Sněmovny.

V areálu nemocnice by v příštích letech mělo vzniknout obdobné ubytovací zařízení pro rodiče hospitalizovaných dětí, které za 50 milionů korun plánuje vybudovat nadační fond Dům Ronalda McDonalda. Zástupci Klíčku dávají svůj konec v Motole do souvislosti s tímto plánem.

-čtk-