Britové si za necelý rok a půl připlatí za sladké nápoje – anebo místo nich začnou kupovat méně sladké. To by mělo vést ke snížení výskytu obezity, diabetu II. typu a zubního kazu v celé populaci. Foto: Wikimedia

Jak na dětskou obezitu? Británie volí daň na sladké nápoje. Může snížit počty malých tlouštíků až o desetinu

Vánoční nákupy sladkých nápojů zřejmě za dva roky přijdou Brity na více peněz – od dubna 2018 by na ně totiž ve Velké Británii měla platit daň z cukru. Zároveň by ovšem toto opatření mohlo otevřít dveře k tomu, že ubude obézních lidí. Alespoň to tvrdí odborníci, kteří na toto téma publikovali studii v časopisu The Lancet Public Health Journal.

 

„Daň ze sladkých nápojů sama o sobě nemůže vyřešit epidemii obezity, ale důležitost tohoto kroku bychom rozhodně neměli podceňovat – a to jak v samotné Británii, tak jako případové studie pro další části světa,“ říká spoluautorka studie Susan Jebbová z Nuffield Department of Primary Care Health Sciences na Oxfordské univerzitě. Opatření plánované na duben 2018 by mělo ponechat dietní nápoje bez daně, ty, které budou obsahovat pět až osm gramů cukru na sto mililitrů, by měly podléhat nižší dani (pravděpodobně 18 pencí na litr), a nejvyšší daň (24 pencí na litr) bude platit na nápoje s obsahem víc jak osm gramů cukru na sto mililitrů.

Podle odborníků může zavedení daně vést k tomu, že počet tlustých dětí i dospělých klesne v Británii o tisíce a signifikantně tak dopadne na zdraví národa. Výzkumníci přitom namodelovali tři způsoby, jakými mohou výrobci sladkých nápojů na daň zareagovat: sníží obsah cukru v nápojích, zvednou cenu nápojů, nebo budou podporovat konzumenty v tom, aby přešli na nápoje s nižším obsahem cukru. U každého scénáře pak odhadli pravděpodobný efekt na počty obézních, diabetiků a také zkažených zubů.

Co se zjistilo? 30procentní redukce cukru ve všech nápojích s vysokým obsahem cukru, což je krok, k němuž již někteří výrobci přistoupili, a 15procentní redukce u nápojů s menším obsahem cukru by vedly k tomu, že by ubylo tlustých lidí o 144 tisíc (z 15,5 milionu) a nových diabetiků II. typu o 19 tisíc za rok. Vůbec největší dopad by ovšem byl na děti pod 11 let, což je skupina, ve které by mělo ubýt 45,7 ze 466 tisíc případů obezity – tedy skoro deset procent. Jako bonus by zubaři ročně nemuseli spravovat 269 tisíc zkažených zubů. Přesunutí poloviny nákladů na cukrovou daň na spotřebitele by pak vedlo k 20procentnímu zvýšení ceny nápojů s vysokým a středně vysokým obsahem cukru. To by snížilo počty obézních o 81 600, cukrovkářů o 10 800 a zkažených zubů o 149 tisíc.

Odborníci se přitom domnívají, že průmysl nakonec zkombinuje všechny přístupy načrtnuté ve studii. Zdůrazňují také, že výzkum nezohledňoval časovou prodlevu mezi implementací a dopadem změn, které daň způsobí. Jako první ovšem zřejmě bude vidět snížení počtu zkažených zubů, později pokles obezity a cukrovky.

Chování průmyslu je třeba sledovat

„Naše studie poskytla první odhady zdravotního dopadu zavedení daně na sladké nápoje v Británii. Dobrou zprávou je zjištění, že všechny pravděpodobné odpovědi průmyslu na daň, včetně snížení obsahu cukru, zvýšení cen sladkých nápojů a u nápojů s nízkým obsahem cukru zvýšení podílu na trhu, má potenciál zlepšit zdraví snížením obezity, diabetu a zubního kazu. Rozsah zdravotních přínosů bude záviset na odpovědi průmyslu. Musíme proto zůstat bdělí a ujistit se, že výrobci odstraňují cukr z nápojů a tam, kde je daň přesunuta na spotřebitele, že se zvyšuje jen cena produktů, na které cílíme – tedy těch s vysokým obsahem cukru,“ vysvětluje Adam Briggs z Oxfordské univerzity, který studii vedl. Existuje totiž riziko, že by výrobci mohli podražit všechny nápoje včetně těch dietních.

Podle dalšího člena výzkumného týmu, profesora Richarda Tiffina z University of Reading, budou ze změn nejvíce profitovat děti – podle Public Health England jsou totiž sladké nápoje u dětí a teenagerů hlavním zdrojem cukrů. „Dětská obezita je časovaná bomba a my nyní musíme obrátit pozornost k dalším opatřením, která přinesou krok ke změně ve stravování nezbytný při řešení tohoto problému. Potřebujeme lépe porozumět rozmanitým a komplexním důvodům, proč si lidé špatnou stravu vybírají,“ zdůrazňuje Tiffin.

Při rozpočítání na člověka jde jen o redukci pět kalorií denně

Studie ovšem přišla i s tvrzeními, která byla pro některé odborníky, slovy nutričního experta Toma Sanderse z King´s College London, těžká spolknout. Podle něj totiž výzkum poukazuje na to, že daň sníží denní spotřebu o pět kalorií nebo o třetinu lžičky cukru na člověka za den. „To je velmi malé snížení denního příjmu – ekvivalentní množství energie vydané za minutu rychlé chůze,“ říká Sanders.

Jiní odborníci ale výzkum považují za důležitý a povzbudivý. „Děti z toho budou těžit nejvíc, takže je tato studie naléhavou výzvou směrem k průmyslu, aby dostál své morální povinnosti zlepšovat dětské zdraví. Zároveň opakujeme důležitost ověřovat skutečný dopad daně z cukru, jakmile bude zavedena, a to tak, aby mohla Británie poskytnout tak potřebný důkaz dalším zemím, které přemýšlejí o tom následovat tuto potenciálně silnou intervenci ve smyslu veřejného zdraví,“ poukazuje Neena Modiová, prezidentka Royal College of Paediatrics and Child Health.

Po opatření ohledně sladkých nápojů by ale dle Susan Jebbové neměli lékaři a stát usnout na vavřínech. „Musíme se zamyslet nad tím, jak podniknout účinné kroky ke snížení dalších zdrojů cukru v dětské stravě, zejména v cukrovinkách, které byly dosud docela přehlíženy, zatímco srdce a mysli se soustředily na daň ze sladkých nápojů,“ uzavírá Jebbová.

 -mk-