Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík v Otázkách Václava Moravce hýřil sliby. S ministrem financí Babišem ještě nemluvil, ale je připraven mobilizovat rezervy v rezortu. Všichni aktéři českého zdravotnictví nyní s napětím čekají, komu se budou peníze brát. První jsou na řadě zdravotní pojišťovny a jejich fondy. Reprofoto: Česká televize

Ministr Ludvík slibuje přilepšit důchodcům, dětem a sestrám. Zdroje zatím tají

Limit na doplatky na léky pro důchodce a děti se sníží ještě před volbami a stejně tak si brzy polepší sestry ve směnném provozu, a to až o 5 tisíc korun měsíčně. Tedy, pokud se podaří ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD) splnit sliby, jimiž dnes hýřil v České televizi v Otázkách Václava Moravce. Aby se mu to podařilo, potřebuje v příštím roce dostat do zdravotnictví mimořádné peníze navíc, odkud je chce vzít, však jasně neřekl. Jisté je, že hodlá sáhnout na fondy zdravotních pojišťoven (tedy přesunout peníze z fondu rezervního a preventivního do fondu základního). Jinak hovoří neurčitě o „mobilizaci zdrojů v rezortu“. Jeho oponenti v diskusi, tedy exministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger a stínová ministryně za KSČM Soňa Marková, povětšinou s Ludvíkem souhlasili, avšak kde na to vše chce ministr vzít se neptali. Ludvík také připustil, že by bylo dobré, aby zákon o vzdělávání sester, který dočasně stáhl ze sněmovny, nakonec prošel. Naznačil ale, že by se  v něm mohly objevit změny formou pozměňovacího návrhu.

 

Ministr Ludvík ještě neměl možnost setkat se s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který byl minulý týden nemocný. Chystá se ho ale přesvědčit, aby podpořil pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce. Ludvík se domnívá, že na Babiše zapůsobí svým „více ekonomickým pohledem“, co to konkrétně znamená, však nespecifikoval.  Šéf zdravotnického rezortu nevidí důvod, proč by ministr financí neměl valorizaci podpořit, když ta je zakotvena v programovém prohlášení vlády a stát je odpovědný za zdravotní péči. Babiš musí podle Ludvíka říci, zda valorizaci podporuje, nebo si mají péči lidé platit ze svého. Návrh ale ministr zdravotnictví předloží v každém případě, i když se správcem státní kasy nedohodne. Pravidelná valorizace přináší, podle Ludvíka, mj. stabilitu a předvídatelnost, kdy se lépe plánují investice na několik let dopředu.

Snížení limitu před volbami

Ludvík překvapil, když prohlásil, že chce snížit ochranný limit na doplatky na léky pro seniory a děti (návrh připravil už jeho předchůdce Svatopluk Němeček) nikoliv od 1. ledna 2018, jak bylo původně plánováno, ale už od 1. července 2017. „Hledáme zdroje, musíme najít 250 miliónů,“ uvedl ministr. Tuto čtvrt miliardu chce vzít z fondů zdravotních pojišťoven (celý balík peněz z pojistného v základním fondu je již pro rok 2017 rozdělen úhradovou vyhláškou, do té již není nyní možné zasahovat).  Miloslav Ludvík jde ve svých úvahách a slibech ještě dál. Chtěl by prosadit, zřejmě pak v následujícím roce 2018, snížení limitu všem důchodcům nad 65 let na 500 korun.

Snížení limitu se musí provést změnou zákona. Poslankyně Marková ovšem upozornila, že všechny návrhy, které do sněmovny přijdou po 1. lednu 2017 už nemají naději na úspěch. Muselo by dojít ke vzácné shodě napříč politickým spektrem, k čemuž ona sama je skeptická.

Sestrám pět tisíc navíc, ale odkud?

Akutní nedostatek sester chce ministr Ludvík řešit mimořádným opatřením – změnou nařízení vlády o příplatku za směnnost. Nyní sestry dostávají 400 – 1000 korun měsíčně. Ministr zdravotnictví by jim rád přilepšil od 2. kvartálu, tedy od 1. dubna 2017, na částku 5 000 korun měsíčně. Nařízení vlády by k tomu vytvořilo předpoklad, ale náklady by nesla zdravotnická zařízení. Odkud by na to vzala peníze, Ludvík neprozradil, nechce je však nechat ve štychu, a proto prý mobilizuje všechny zdroje v rezortu. Jaké to jsou, odkud tedy peníze ministr na přilepšení sestrám vezme, chce vysvětlit nejprve vládě a do té doby o nich nebude veřejně hovořit.

V diskusi byl ještě probírán zákon o vzdělávání sester. Ministr Ludvík ujistil, že ho do sněmovny vrátí a přeje si jeho schválení, i když je si vědom nedokonalosti aktuálního návrhu. Zmínil ovšem i možnost předložení pozměňovacího návrhu, protože zákon je ve druhém čtení. Vzápětí připojil další překvapující postoj, který nepotěší zejména lékařskou komoru. Podle něj svazují nemocnice omezení stanovující, kolik mají mít na noční služby lékařů a sester. Podle jeho zkušeností z řízení motolské nemocnice by stačily pro zajištění noční služby pouze 2/3 lékařů, kteří tam dnes musejí – z důvodů platných předpisů – být přítomni (cca 96, stačilo by prý 60).

Soňa Marková přijetí zákona o vzdělávání sester podpořila, Leoš Heger k němu měl velké výhrady.

 -cik-