Podle dohody budou lékařům novoměstské nemocnice kromě desetiprocentního růstu tarifních mezd od ledna také navýšeny odměny za služby a bude posílen fond motivačních a stabilizačních odměn. Nemocnici to bude stát okolo sedmi milionů. Foto: koláž ZD

Nemocnice v Novém Městě neomezí provoz, rýsuje se shoda o mzdách

Nemocnice v Novém Městě na Moravě nezavede s novým rokem směnný provoz, jak avizovala. Vedení nemocnice a její lékaři našli shodu v základních bodech vyjednávání o růstu mezd, sdělil včera ČTK mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl. Nemocnice minulý týden oznámila, že s 1. lednem částečně omezí provoz, protože zhruba dvě třetiny jejích lékařů se nechtějí spokojit se zvýšením tarifních platů o deset procent, což odpovídá růstu schválenému vládou.

 

Směnný provoz měl přinést omezení provozu některých ambulancí v nemocnici, a také plánovaných výkonů. Zaveden ale nebude a nemocnice bude nadále zajišťovat akutní i plánovanou zdravotní péči. „Pacientům, jejichž zákroky byly před Vánoci a na začátku nového roku odloženy, budou nabídnuty jiné, co nejdřívější termíny,“ uvedl mluvčí nemocnice.

Podle dosavadní dohody budou lékařům novoměstské nemocnice kromě desetiprocentního růstu tarifních mezd od ledna také navýšeny odměny za služby a bude posílen fond motivačních a stabilizačních odměn. „Nemocnice proto musí ve svém rozpočtu najít zhruba sedm milionů korun,“ uvedl Kratochvíl. Jednání mezi vedením nemocnice a lékaři budou pokračovat v lednu. Jejich cílem bude najít řešení i v dalších bodech.

O chystaném omezení provozu informovala novoměstská nemocnice veřejnost 21. prosince. Mluvčí nemocnice tehdy v tiskové zprávě uvedl, že část lékařů vypověděla dohody o pracovní činnosti a požaduje pro sebe větší zvýšení platů, které by znamenalo dalších 25 milionů korun z rozpočtu nemocnice.

Minulé úterý Lékařský odborový klub (LOK) na Vysočině vyzval vedení nemocnice v Novém Městě na Moravě, aby přehodnotilo rozhodnutí o zavedení směnného provozu. LOK také apeloval na krajské zastupitele, aby se zabývali personálními problémy v nemocnicích zřizovaných krajem a problémem podle odborového klubu nezákonné přesčasové práce. Krajský koordinátor LOK Vysočina Bohdan Trnka mimo jiné uvedl, že se v novoměstské nemocnici nezvedaly platby za přesčasovou práci od roku 2011.

-čtk-